Přejít na zdravý životní styl lze i bez trápení. Prozradíme, jak na to

Přejít na zdravý životní styl lze i bez trápení. Prozradíme, jak na to

Stále více lidí si začíná uvědomovat, že zdraví máme jenom jedno a že ho zrovna nepodporujeme tím, jak v jednom kuse jíme hamburgery nebo přepálené hranolky z fastfoodů. Aby bylo naše zdraví pevné, měli bychom přejít na zdravý životní styl. I když se řada lidí domnívá, že je to náročné jak psychicky, tak finančně, není to tak. Přejít na zdravý životní styl lze opravdu i bez trápení, pokud víte, jak na to.

Nabízí se však ještě otázka, co to vlastně znamená “žít zdravým životním stylem”? Nelze přesně definovat, co je to zdravý životní styl. Obecně se má vzato, že žít zdravým životním stylem je žít tak, abychom neškodili svému tělu i zdraví. Souvisí s tím dostatečný pohyb, také omezení nezdravých pokrmů, ukončení zlozvyků v podobě kouření či pití alkoholu. Pojďme si však říct to, jak na zdravý životní styl přejít, aniž bychom se trápili.

Začněte u jídla

Už dávno neplatí, že zdravé potraviny jsou drahé potraviny. Dnes jsou kupodivu zdravé potraviny daleko levnější než potraviny, které jsou jen prázdnými kaloriemi. Pokud chcete začít žít zdravým životním stylem, měli byste začít u svého stravování. Svůj jídelníček krapet pozměňte a vneste do něj hlavně vyváženou a hodnotnou stravu. Na zmiňované prázdné kalorie není v jídelníčku místo.

Do svého jídelníčku zakomponujte i více ovoce a zeleniny. Pamatujte, že ovoce se má jíst hlavně dopoledne a zelenina poté odpoledne. Je to z toho důvodu, že ovoce v sobě ukrývá více cukrů a při odpolední konzumaci byste dané cukry už nestihli spálit.

V souvislosti se zdravějším jídelníčkem se doporučuje nahradit nezdravé potraviny zdravějšími alternativami. Například bílé pečivo vyměňte za celozrnné, místo krvavého červeného masa si dopřejte rybí maso, které je daleko zdravější a tělu prospěšnější.

Ke zdravému životnímu stylu patří i dostatek pohybu

Jak již bylo zmíněno, se zdravým životním stylem jde ruku v ruce i pohyb. Nemusíte však rázem cvičit každý den nebo navštěvovat posilovnu pětkrát do týdne, pokud jste několik let nic nedělali. Pohyb je také obyčejná chůze, proto se snažte více chodit. Místo toho, abyste jezdili do práce městskou hromadnou dopravou nebo autem, choďte do práce pěšky, pokud je práce v docházkové vzdálenosti, případně jezděte na kole.

Na pohyb myslete třeba i při telefonování. Pokud budete vést delší rozhovor, proč se při tom neprocházet po domě, aby vaše tělo nezakrnělo při sezení na pohovce? Jestli máte problém s dostatkem pohybu, tak se podívejte na posilovací stroje.

Zbavte se svých zlozvyků

Kouříte nebo si dopřáváte hodně alkoholu? To nejsou zrovna věci, které by zdraví nebo obecně tělu prospívali. Zkuste postupně začít tyto zlozvyky odbourávat. To je pravděpodobně to nejtěžší na přechodu na zdravý životní styl.

Kromě kouření a nadměrného pití alkoholu doporučujeme omezit i konzumaci kávy. Káva totiž organismus dehydratuje, organismus tedy nemůže z těla vylučovat škodlivé látky. Zkuste kávu nahrazovat lepšími alternativami, a to třeba matchou nebo obyčejným zeleným čajem, v němž se také ukrývá kofein.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.