Kdysi jedna studie mylně označila vejce za zdraví škodlivou potravinu, dnes již ale víme, že to není pravda, právě naopak vejce hladinu cholesterolu snižují. Navíc mají spoustu skvělých látek, které z vejce dělají superpotravinu. Zde jsou 3 důvody, proč bychom měli jíst vejce:
Vejce je kvalitní bílkovina
Ne nadarmo se biologická hodnota bílkovin určuje podle vaječné bílkoviny, tato bílkovina má totiž nejpříznivější složení, jsou v ní obsaženy všechny esenciální aminokyseliny. Esenciální aminokyseliny jsou nezbytné pro zachování svalové hmoty, pro správné fungování reprodukčních orgánů, ale také pro zdravou pleť, zuby a nehty. Stravitelnost vejce je 98-100%, proto je na konzumaci vajec založena spousta diet. Vejce obsahuje sice jen 12% bílkovin, ale nenechte se zmást, kromě vody je to totiž hlavní složka vejce. Obzvláště bílek je tvořen hlavně vodou a bílkovinami, vše ostatní tvoří pouhá 2%.
Vitamíny a minerální látky
Vejce je plné vitamínů a minerálních látek. Častou chybou je, že lidé při dietě jedí pouze bílek, protože jim žloutek připadá moc tučný, přitom právě žloutek je nadupaný všemi těmi vitamíny a dalšími prospěšnými látkami. Vejce obsahuje všechny vitamíny kromě vitamínu C, je významným zdrojem hlavně vitamínů A, D a riboflavinu. Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen. Obsah vitamínů a minerálních látek lze ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje koncentrace vitamínu E, jódu a selenu.
Příznivé složení tuků
Přestože je vejce živočišného původu, převažují u něj nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Vejce mají také vysoký obsah omega-6 a omega-3 mastných kyselin, a to v příznivém poměru. Mimo jiné nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu cholesterolu v krvi. Tento fakt vyvrací pověru, že jsou vejce nebezpečná kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Vejce sice obsahují cholesterol, ale jejich konzumace nevede k jeho zvyšování v krvi, naopak ho mírně snižují.
Přečtěte si i naše další články
- Domácí aktivity ke spalování kalorií
- 9 tipů pro zrychlení metabolismu
- Posílení imunity
- Kalorie
- RECEPT: Nákyp s růžičkovou kapustou
- Zabiják jménem cukr
- RECEPT: Kuřecí prsíčka pečená na šalvěji servírovaná s chřestovým risottem a blanžírovaným chřestem
- Tma jako lék
- Vitamíny a hubnutí
- RECEPT: Salát z červené řepy
Petra Dvořáčková
Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.