5 pravidel zdravého hubnutí

5 pravidel zdravého hubnutí

Jestli se chystáte shodit nějaký ten zbytečný kilogram, měli byste si uvědomit, že i hubnutí má pravidla, která je potřeba dodržet, abyste si neohrozili zdraví.

1. Pestrá strava

Hubnout pomocí diet, kde se některé potraviny výrazně omezují nebo úplně vylučují, může vést k nedostatku některých pro tělo potřebných látek. Proto je nutné v takových případech doplnit například vitamíny nebo některé minerály vhodnými doplňky stravy. Nejvhodnější ovšem stále zůstává pestrá strava. Při hubnutí se zaměřte hlavně na dostatek syrové, případně dušené zeleniny, libové maso a nízkotučné varianty mléčných výrobků. Pečivo omezte, protože lepek obsažený v mouce může vaši snahu o lepší postavu brzdit. Pokud si nedokážete pečivo nebo těstoviny odepřít úplně, volte radši ty celozrnné.

2. Pravidelnost

Při hubnutí je důležité nehladovět, proto je nutné jíst pravidelně. Jíme častěji, ideálně v intervalech 2 – 3 hodin, samozřejmě že jen malé porce. Hodně dobré je rozdělit si běžnou porci a sníst ji nadvakrát.

3. Pitný režim

Proč je pití tolik důležité při hubnutí? Uvědomme si, že voda je v těle transportní tekutinou a spalováním tuků se tvoří látky, které je potřeba z těla vyplavit. Je nutné vypít denně nejméně 2 litry tekutin. V létě a při zvýšené námaze musíme vypít více, protože ztrácíme tekutinu pocením.

4. Pohyb

Ať se nám to líbí nebo ne, bez pohybu to nejde. Hubnutí bez zvýšené aktivity je skoro nemožné. Není nutné hned sportovat, pokud na to nejste. Stačí víc chodit pěšky nebo si zatancovat. Dobrá je i jóga, svaly protáhnete a posílíte.

5. Pozitivní přístup

Možná si říkáte, co má společného s hubnutím. Pozitivní přístup vám pomáhá ve všem, do čeho se pustíte. Většina lidí se od úspěchu odradí svým postojem. Dopředu ví, že to nedokážou. Když si ale představíte výsledek, jakého chcete dosáhnout a sami sebe povzbuzujete v úsilí, dokážete to.

Rada na závěr: využijte odbornou pomoc. Naši poradci vám s hubnutím poradí a připraví jídelníček podle vašich potřeb. Využijte nyní speciální cenu!


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.