6 rad, jak vyrýsovat břišní svalstvo

6 rad, jak vyrýsovat břišní svalstvo

Nejedná se o žádné tajemství – podívejte se na níže uvedených 6 stravovacích a tréninkových tipů a zjistěte, jak vytouženého cíle dosáhnout!

 Na internetu v současnosti naleznete velké množství stránek, které slibují odhalení „průlomového tajemství“ na cestě za vyrýsováním břišního svalstva. Drtivá většina těchto stránek jsou podvody, prostřednictvím kterých z Vás chce někdo vytáhnout Vaše pracně vydělané peníze.

Při snaze o vyrýsování břišního svalstva je snadné, chytit se na různé marketingové upoutávky a sliby doslova jako ryba na háček. Díky propracovaným videím, stránkám a referencím známých osobností je velmi těžké odhalit, který návod funguje, a který je pouhým podvodem. Mnoha lidem se ale nechce procházet stovky stránek tohoto typu a hledat, jednu, která jim opravdu pomůže. Právě proto vznikl tento článek.

6 rad, jak vyrýsovat břišní svalstvo

 Základním pilířem je strava. Chcete-li vyrýsovat břišní svalstvo, budete tomuto cíli muset přizpůsobit svůj jídelníček. Nehledě na to, co jste kde slyšeli, musíte si uvědomit, že k rýsování nedochází v posilovně, ale v kuchyni. Můžete mít nejlepší tréninkový plán všech dob, pokud ale budete mít špatně postavený jídelníček, výsledek bude nulový.

Jídelníček je odpovědný za cca 90% veškerých výsledků. Tajemství vyrýsovaného břišního svalstva nespočívá v tréninku nebo suplementech. (Samozřejmě, že správný trénink a vhodně vybrané suplementy nám pomohou, nicméně základem je stále jídelníček.)

Místo prázdných slibů se zkuste soustředit na věci, na kterých opravdu záleží – jako například na správnou výživu.

1) Jezte dostatek bílkovin

 Bílkoviny Vám pomohou vybudovat svalovou hmotu a také spalovat tělesný tuk. Ze všech základních živin (bílkoviny, sacharidy, tuky) mají bílkoviny na tělo nejvyšší termogenní účinek. Tento fakt z bílkovin dělá nejcennější živinu – tělo při jejich zpracování spotřebuje tuny kalorií. To je jeden z hlavních důvodů, proč atleti a soutěžní kulturisté dodržují jídelníček bohatý na bílkoviny. I díky nim mají tak skvělé postavy a jsou schopni podat takový výkon. Bílkoviny nepomohou jen mužům, ale i ženám!

Všichni lidé potřebují bílkoviny, většina z nich ale neví, že bílkoviny Vám pomohou i se spalováním tělesného tuku.

2) Dodržujte přísun sacharidů po tréninku

 Mnoho lidí si myslí, že sacharidy jsou špatné, že po nich ztloustnou. Jedná se o mýtus, který je třeba veřejnosti objasnit. Samozřejmě, konzumace velkého množství čehokoli bude mít za následek přibrání na váze, nicméně potraviny jako jsou sladké brambory, neloupaná rýže, ovesné vločky a jim podobné jsou ve skutečnosti tělu prospěšné, i při honbě za vyrýsovaným břišním svalstvem. Budete-li sacharidy konzumovat po tréninku, mají nejmenší šanci na to, aby se přeměnily v tuk.

Snažte se jíst rozumné množství sacharidů a dostatek zeleniny s každým jídlem. Tím Vašemu tělu zajistíte dostatečný přísun vitamínů, minerálů, antioxidantů a vlákniny. Všechny tyto látky jsou nezbytné pro správné fungování lidského organismu.

3) Jezte zdravé tuky

 Ujistěte se, že Váš jídelníček obsahuje zdravé tuky, zejména ty polonenasycené a mononenasycené, jaké obsahují například surové ořechy, ořechová másla, rybí oleje a olivový olej.

Tyto „přátelské“ tuky zajistí, že hladina inzulínu ve Vaší krvi bude stabilní, což je velice důležité pro boj s přebytečnými tuky. Neříkáme, že máte jít do obchodu a koupit si pytel kešu oříšků. Říkáme to, že se nemusíte bát této skupiny tuků. Na každém rohu natrefíte na „nízkotučnou dietu“ a všichni všeobecně mluví o tucích, jako o zlu. Tento mediální vliv Vás lehce přiměje věřit, že eliminace tuků z jídelníčku je správná. Ve skutečnosti je to spíše katastrofa, zejména tehdy, je-li Vašim cílem skvělá postava.

Tím, že zkombinujete bílkoviny s dostatečným množstvím zeleniny (zejména té listové), kvalitními sacharidy a zdravými tuky, neskutečně nabijete Váš metabolismus. Jaký to bude mít efekt? Vaše tělo se změní doslova na spalovací mašinu, fungující 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Nejlepší na tom je, že tak svých cílů budete moci dosáhnout bez xx „zázračných“ suplementů a nebudete se muset ani tolik nadřít.

4) Soustřeďte se na svůj jídelníček

 Abyste nechali své břišní svalstvo „vykouknout“, je důležité dodržovat vyvážený jídelníček, skládající se z dostatečného množství bílkovin, zdravých tuků a kvalitních sacharidů. Důležité jsou zejména bílkoviny, které jsou základním stavebním kamenem svalové hmoty a výrazně podporují také spalování tělesného tuku.

Může být složité, vypočítat ideální množství sacharidů ke konzumaci, nicméně vynikající strategií je, konzumovat většinu svého denního příjmu sacharidů po tréninku. Přijmete-li sacharidy po silovém tréninku, Vaše tělo je rychle absorbuje a přesune přímo do svalové tkáně, kde podpoří svalový růst. Sacharidy rovněž urychlí svalovou regeneraci, což vede k lepším výsledkům.

Většina lidí si myslí, že konzumace tuků vede k tloustnutí, a nejsou si vědomi pozitivních účinků zdravých tuků. Rovněž nepovažují za důležitý dostatečný přísun vlákniny a surové zeleniny. Zejména zelenina, která obsahuje velké množství vlákniny, antioxidantů, vitamínů a minerálů, je nezbytná pro budování svalové hmoty a tedy i pro břišní svalstvo.

5) Nevěnujte tréninku břicha extra pozornost

 Mnoho lidí si myslí, že zvýšením intenzity tréninku břicha si pomohou. Není tomu tak, to že cvičíte břišní partie, neznamená, že se spaluje tuk právě z nich. Daleko lepších výsledků dosáhnete tehdy, bude-li se hýbat celé tělo. Vhodnou volbou je tedy aerobní cvičení – běh, skákání přes švihadlo, squash, jednoduše jakýkoli pohyb.

Je naprosto zbytečné „zabít“ hodinu cvičením břicha, když tento čas můžete využít ke cvičení, díky kterému spálíte daleko více tuků. Břichu stačí věnovat cca 20 minut 2-3x týdně. Neexistuje důvod, proč věnovat tréninku této partie více času.

6) Pojměte svůj kardio trénink chytře

 Jistě jste slyšeli, že nejlepší způsob kardio tréninku a tedy i spalování tuků je dlouhá aktivita v mírném tempu. Ano, ztráta tuku díky tomuto cvičení je slušná, nicméně existuje mnohem lepší metoda. Jeho jméno je „Vysoce intenzivní intervalový trénink“, ve zkratce „HIIT z anglického High Intensity Interval Training“. O této technice jsme informovali v jednom z našich minulých článků.

Princip tréninku spočívá ve střídání intenzivních intervalů s těmi odpočinkovými. Jako příklad si uvedeme běh: 30 sekund utíkejte, jak nejrychleji můžete, poté si dopřejte 2 minuty odpočinku. Celý cyklus opakujte zhruba 12x (tak, aby celková doba tréninku byla cca 30 minut). Metodu HIIT můžete využít u různých aktivit, nemusí se jednat pouze o běh. Nabízí se jízda na kole, skákání přes švihadlo a další činnosti.

Nejen že díky HIIT spálíte více kalorií během tréninku, ale Vaše tělo bude pálit vyšší počet kalorií až dalších 24 hodin. Tento fakt má „na svědomí“ jev zvaný EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption), česky „Nadměrná spotřeba kyslíku po cvičení“.

Budete-li se řídit výše zmíněnými tipy, již Vám nestojí nic v cestě za vyrýsovaným břišním svalstvem.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.