Co je to vláknina?

Co je to vláknina?

Pod pojmem vláknina rozumíme substance rostlinného původu, jež nejsou rozkládány enzymy lidského trávícího ústrojí. Nejčastěji se zde zařazují celulóza, hemicelulóza a lignin, jež dohromady vytvářejí skupinu zvanou hrubá vláknina. Pokud k nim přiřadíme i pektiny, říká se této oblasti vláknina potravy.

Celosvětový výzkum odhalil, že vláknina má prověřené schopnosti regulovat tělesnou hmotnost a hladinu naší energie a dokáže snižovat výskyt závažných onemocnění, jako jsou srdeční nemoci, některé druhy rakoviny a cukrovka.

Vláknina pomáhá hubnout, neboť zvyšuje objem stravy v žaludku a ve střevech a tím i pocit nasycení. Podporuje peristaltiku střev, tedy má pozitivní vliv na trávení. Zpomaluje uvolňování sacharidů do krve, hladina krevního cukru stoupá pomaleji.

Vláknina je základní živinou, která má být obsažena v našem každodenním jídelníčku. Statistiky však ukazují, že většina lidí konzumuje méně než polovinu denní dávky doporučované odborníky. Doporučená denní dávka vlákniny je 30 g, obvykle konzumujeme pouze 15 g. Hlavní příčinou tohoto nedostatku je fakt, že dáváme přednost potravinám živočišného původu, které vlákninu vůbec neobsahují.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.