Co je zdravá výživa?

Co je zdravá výživa?

Na otázku „co je to zdravá výživa“ existuje velmi prostá odpověď. Jde o stravu, která nám přináší zdraví, všestranně tělu prospívá a přitom neškodí.

Co znamená zdravá výživa?

„K příčinám stárnutí se řadí i poškození buněčných struktur volnými radikály. Z toho vyplývá, že příjem antioxidantů potravou je u starých lidí velmi důležitý.“

Zatímco pro velmi hubeného člověka může být zdravá strava plná tučných jídel, pro někoho s nadváhou bude platit opak. Ačkoliv se jednotlivé dávky mohou u každého člověka lišit, pro všechny však bude společná potřeba pokrýt všechny živiny nezbytné pro správnou funkci našeho těla a udržení zdraví.

 

Proč je zdravá výživa pro člověka důležitá?

Lidské tělo je ve své podstatě vzájemně provázaný systém, kde se jakákoliv změna může projevit tam, kde bychom to třeba ani nečekali. Na některé nedostatky či přebytky nás tělo upozorňuje samo, jiná lze zjistit teprve specializovaným vyšetřením. Co je pro nás doopravdy zdravé, zjistíme teprve potom, co odhalíme svůj skutečný stav.

Nedostatek vitamínů skupiny B, především vitamínu B2 se kupříkladu projevuje záněty v ústech (afty) a ragádami koutků úst (tzv. koutky).

Ať už vycházíme z doporučení Světové zdravotnické organizace (World Health Organization – WHO) či z vlastních zkušeností, jisté je, že zdravá strava má vliv na kvalitu života. Nemusíme si přitom představovat, že je k tomu zapotřebí velkého odříkání. Stačí umět si jednotlivé potraviny zasadit do širšího kontextu, uvědomit si, jaký účinek pro tělo mají, a naleznete způsob, jak prospívat sami sobě. Jinými slovy racionálně zhodnotíte co je vhodné a co nikoliv.

Zde platí pořekadlo „Kdo jak s čím zachází, s tím také schází“. Zkusíte-li se na sebe podívat z pohledu dalších dvaceti či třiceti let, zjistíte, jak důležité je udržování vitality. Nelze spoléhat na to, že vaše tělo zapomene a prohřešky vám odpustí. Součástí procesu stárnutí je totiž snížená schopnost regenerace, proto je nyní ten správný čas začít podnikat kroky ke snížení zdravotních rizik. Vaše úsilí se Vám začne vyplácet již v průběhu několika týdnů.

Světová zdravotnická organizace pravidelně vydává doporučení, mezi něž patří např. Globální strategie výživy, fyzické aktivity a zdraví, jež v 5 bodech shrnuje základní cíle:

  1. Dosáhnout energetické rovnováhy a zdravé hmotnosti.
  2. Omezit příjem energie tuků a posunout spotřebu nasycených mastných kyselin směrem k nenasyceným a zároveň vyloučit trans-formy mastných kyselin.
  3. Zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin a ořechů.
  4. Omezit příjem volných cukrů.
  5. Omezit spotřebu soli (sodíku), jodizovat sůl.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.