Cvičení s vlastní vahou

Cvičení s vlastní vahou

Vím že tento web se věnuje hlavně cvičení v posilovně s činkami, ale ne vždycky můžete jít do posilovny. Někdo žádnou poblíž svého bydliště nemá, nebo například není čas kvůli práci. Rád bych Vás teď obecně seznámil se cvičením se vlastní vahou. Tak schválně, kolik z Vás udělá 10 přítahů? Všichni, Dobře. A co 20? už je Vás méně? A co takhle 50 nebo přítahy na jedné ruce? Nikdo? Nezoufejte, já taky ne.

Potřebné vybavení

Velkou výhodou u toho cvičení je to, že si na základní cviky můžete “přestavět” například svůj pokoj. Úplným základem je tady hrazda. V dnešní době je spousta variací. Můžete být upnutá ve futrech, vystouplá ze dveří, a nebo cílenější, například lezecký posilovací panel. Pokud se Vám nechce do hrazdy investovat, podívejte se po svém okolí. I v každé vesnici je dětské hřiště a prolézačkami. Na hrazdě se dá cvičit nekonečná variace přítahů. Ty nejzákladnější jako přítah s nadhmatem a podhmatem nemusím před stavovat. Pokud si chcete ulehčit trápení nebo dát víc přítahů, řekněte parťákovi ať Vám podrží nohy nebo si pořiďte gumicuk. V dalším kroku by Vám ve vaší domácí posilovně neměly chybět podpěry na kliky a samozřejmě nějaká karimatka či jiná podložka na cvičení. Vhodná je i balanční podložka. Podívejte se na nejlepší balanční podložky.  Spousty cviků se cvičí pouze na zemi. Na internetu najdete nepřeberné množství cviků včetně videí, takže tu popisovat jednotlivé cviky nebudu pokud by o to nebyl přímo zájem. Před každým cvičením nezapomeňte na pořádnou rozcvičku, ale to všichni víte.

Výhody a nevýhody

+ Toto cvičení je relativně bezpečné, lze ho provádět i bez větších předchozích znalostí.

+ Celkové zpevnění těla, flexibilita, vytrvalost

+ Vhodné cvičení pokud jste například na dovolené a nechcete vypadnout z formy

+ Zlepšení držení těla a celkové rovnováhy

- Při tomto cvičení nedochází tak k velkému objemovému nárůstu jako u cvičení s činkami.

- Některé cviky jsou opravdu až pro pokročilé a potřebujete k nim silný svalový základ.

- Často potřebná pomoct parťáka

Tento článek jsem nepsal s úmyslem pomlouvat klasické zvedání, proti tomu nic nemám. Jen si myslím že občasné zařazení cviků s vlastní váhou do tréninku rozhodně neuškodí spíše hodně prospěje. Já například dělám přítahy na začátku tréninku na rozehřátí a nebo doma na posilovacím panelu, když není zrovna čas na posilovnu. Tam kde toto nestačí, tak použijte posilovací pomůcky.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.