Datle - mlsání bez výčitek

Datle - mlsání bez výčitek

Taky Vás občas honí mlsná? Žádný problém, dejte si třeba datle. Tento úžasný pamlsek je bohatý na draslík, vitamíny A, B, niacin, měď a železo. Datle navíc pečují o svěžest, soustředěnost a startují energetickou přeměnu ve všech tělesných buňkách. Jsou také ideálním zdrojem doplnění energie, důležitých minerálů a některých vitamínů při dlouhých bězích nebo turistických túrách.

POZITIVNÍ VLASTNOSTI DATLÍ

Ptáte se, jaké pozitivní vlastnosti se skrývají v datlích? Zde je pár odpovědí: 

Datle

  • Datle jsou pro své složení výborné pro doplnění energie při fyzických aktivitách, delších výletech, cestách. Cukry v něm obsažené dodají potřebnou glukózu, bílkoviny vyrovnají ztráty aminokyselin, malé množství tuku nám určitě na váze nepřidá; zajistí déletrvající přísun energie.
  • Sušené datle jsou obzvlášť bohaté na draslík a vitaminy B1 a A.
  • Sušené datle představují koncentrovanější zdroj niacinu, mědi, železa a hořčíku než datle čerstvé (100 g sušených datlí přispívá k výživě asi 1/8 doporučované denní dávky všech těchto látek).
  • Čerstvé datle jsou lepším zdrojem vitamínu C (100 g čerstvých představuje téměř 1/3 doporučované denní dávky).
  • Turci připravují z čerstvých datlí nápoj, který velice prospívá při křečích v žaludku. Čerstvé datle jsou prostředek, jenž utišuje dráždivost a pomáhá při respiračních onemocněních. Nezralé plody datlí se používají při průjmech.
  • Datle jsou odedávna používány jako účinný uspávací prostředek – obsahují totiž nadprůměrně vysoké množství aminokyselin tryptofanu, který se v těle přeměňuje na spánkový hormon melatoninu. Lidoví léčitelé v nomádských zemích doporučují krátce před uložením ke spánku sníst pár sladkých datlí.
  • Datle jsou ideální svačinkou pro duševně pracující a studenty.
  • Snižují krevní tlak.
  • Vápník, který obsahují, prospívá kostem a zubům.
  • Pojídání datlí prospívá i naší kůži a vlasům.
  • Datle sice nedávají křídla, ale povzbuzují při poklesu výkonu a únavě a nevyčerpávají při tom zásoby vašeho jaterního glykogenu, tak jako káva či nápoje obsahující tein či kofein.
  • Datle jsou považovány za mírné afrodisiakum pro ženy i muže. Aktivují sekreci spermatu.

DATLE V ŽIVÉ KUCHYNI

Datle se dají koupit s peckami i vypeckované, suché, polosuché a měkké. Sušené datle lze skladovat nejlépe ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží až 12 měsíců. Čerstvé datle pak uchovejte v chladničce, kde vydrží až 2 týdny. V RAW kuchyni z datlí můžete připravit mnoho dezertů od živých dortů po raw kuličky, cukroví apod.  Takže mlsejte zdravě, bez výčitek a mějte stále pozitivní náladu, protože na RAW to ani jinak nejde!


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.