Jak hubnout o Vánocích

Jak hubnout o Vánocích

Držíte dietu, jenže se blíží Vánoce a vy se děsíte všeho toho jídla a v zoufalství už uvažujete o tom, že všechnu tu snahu vzdáte a o Vánocích se budete neurvale cpát spoustou chlebíčků a cukroví? Nevzdávejte to. I o Vánocích se dá hubnout. Bude potřeba sice spousta pevné vůle, ale i tak se to dá zvládnout. Nemusíte striktně držet stejné zásady, které jste drželi doteď, Vánoce jsou přeci jen jednou do roka a nějakému tomu cukroví se stejně neubráníte. Jak tedy hubnout, respektive nepřibrat o Vánocích?

Vánoce se blíží

Sotva začal prosinec, ale o Vánocích už dávno slyšíte všude kolem. Sháníte dárky, doma se peče cukroví a na vás jdou chutě. Nepřestávejte se svým dietním režimem, cvičte, jezte zdravě a vyhýbejte se stresu. Pokuste se vyhnout všemu cukroví a dalším dobrotám alespoň do Vánoc. Ty přece ještě nejsou, začínají až 24. prosince, takže máte ještě spoustu času na sobě zabrat.

Zrádný Mikuláš

Předvečer šestého prosince je první předvánoční zkouškou, kolik sladkostí a dalších dobrot vydrží ubohý dětský žaludek! Vzhledem k tomu, že Mikuláš často zapomíná, že už od něj děti dárek dostaly, nechává ještě další nadílku u babiček a na různých mikulášských oslavách. Děti tak dostávají mnoho méně vhodných – zejména sladkých potravin, které často dojídají po několik následujících dní. Pokud i vy patříte mezi ty, co stále dostávají sladkosti, raději sladkosti odmítněte, nebo poproste o zdravější variantu, například ovoce a oříšky.

Vyhněte se přejídání

Chystáte se na rodinnou sešlost, či vánoční oslavu, kde budou plné stoly jídla? Nedělejte si iluze o tom, že se žádného z těch jídel nedotknete. Jsou přeci Vánoce, tak si můžete trochu upustit uzdu. Navíc by to bylo neetické na návštěvě neochutnat ani kousek. Jak to ale zvládnout, abyste se nepřejedli do prasknutí? 

  1. Než vyrazíte na rodinnou sešlost, najezte se doma nějakou zdravou svačinkou, jídlo vás zasytí a zbyde tak méně místa pro to nezdravé. 
  2. Pokud jste hostitel, připravte si zdravější verzi hlavního jídla, nebo si dejte menší porci.
  3. Pokud jste na větší oslavě, sedněte si na místo, které je co nejvíce vzdálené od vánočních sladkostí.

Zdravější varianty

Každý rok pečete cukroví a nechcete to zanedbat ani tento rok? Jedna možnost je, že cukroví napečete, ale vy sami ho nesníte, což není vždy zrovna jednoduché. Druhá možnost je upéct zdravější varianty cukroví. Buď je vymyslíte sami, nebo se můžete inspirovat internetem, kde najdete spousty zdravých receptů.

Ideální variantou pokud se chcete držet i přes svátky ve formě je keto dieta. Proč? Protože budete mít přesně napsáno co máte jíst a také co jíst nesmíte.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.