Jak na párty nepřibrat

Jak na párty nepřibrat

Večírky, párty a důvodů k oslavám máme během roku spousty. Obvykle oslava přichází v nejméně vhodnou dobu - zrovna, když se snažíme zhubnout, posílit svalstvo a nebo se snažíme jen udržet váhu.

Většina večírků a oslav znamená spousty lahodného jídla a pití a bohužel né vždy hostitelé dodržují zdravý styl života.

Základní pravidla před a během každé párty:

Nechoďte na párty hladový a žíznivý!

Co doporučujeme: před každou párty se standartně občerstvěte dle vašeho jídelníčku, nebudete pak mít potřebu hladovýma očima sníst 10 chlebíčků a vypít litr coly.

Neomezujte se a nezakazujte si laskominy na oslavě!

Co doporučujeme: největší chybou při změně stravovacích návyků bývá striktní nastolení nového řádu. To je pro nás velice obtížné, protože odpíraného chleba největší krajíc. Netrestejte se, neomezujte se a dopřejte si občasného “hříchu” . Každý extrém je škodlivý tzn. nenacpěte do sebe 10 chlebíčků, ale zase si je neodpírejte úplně pokud máte chuť. Dopřejte si 1 nebo 2 bez výčitek. Takový klasický český chlebíček s vajíčkem má pouze 200kcl - opravdu po jednom chlebíčku nepřiberete 2kg.

Párty = tanec, hry a pohyb!

Co doporučujeme: Nebojte se večírku, je to jako si dát večeři - 1 chlebíček a sklenka vína se rovná 300kcl. To nezní špatně, ovšem musíme myslet na to, že se nejedná o kalorie založené na minerálních látkách, vodě a vitamínů. Složením jsou především nezdravé tuky a sacharidy. Zkuste si na večírku zahrát nějakou hru založenou na pohybu např.: aktivity, twister atd. Na párty také může být součástí tanec a pokud se jedná o tanec s vášní tak spálíté spousty kalorií. Každou minutou tance nebo pohybu mu podobnému spálíte 8kcl za 1 minutu. tj. 480kcl za 1 hodinu! To je moc dobrá zpráva.

Párty neznamená omezování se!

Co doporučujeme: pokud nemáte potřebu ani chuť si dopřávat kalorické bomby na párty či řešit, že hostitel nemá nízkokalorický alkohol, neomezujte sebe ani své okolí a vemte si jídlo a pití na párty své. Pokud hostiteli vysvětlíte, že máte stravovací změnu, nebo že chcete hubnout jistě se na Vás zlobit nikdy nebude.

Nahrazujte co se dá!

Co doporučujeme: chipsy, chlebíčky, jednohubky, zákusky - lahodné, ale plné tučných a sacharidových kalorií. Zkuste nahrazovat př.:  místo chipsů - oříšky , místo klasických chlebíčků - celozrnná bagetka se šunkou, nízkokalorickou pomazánkou a zeleninou a místo dortu - zkuste třeba naše nízkokalorické tiramisu a nebo jen ovoce či ovocný pohár. nejen, že tím ušetříte až polovinu kalorií, ale navíc to budou kalorie, založené na zdravých tucích a cukrech a plné vitamínů a minerálních látek.

Hubnutí neznamená zákaz alkoholu!

Co doporučujeme: každý alkoholický nápoj má své složení a tudíž i kalorickou hodnotu. Jak poznat, který je ten nejvhodnější? Použijte jednoduchou pomůcku - čím více je alkohol čirý či bezbarvý, tím méně kalorií obsahuje viz. seznam:

Nízkokalorické druhy:

Bílé víno suché:                     1dl = 50kcl

Bílé víno polosuché:              1dl = 90kcl

Vodka:                                    4cl = 45kcl

Vícekalorické druhy:

Pivo:                                       1dl = 35kcl / 1 velké 0.5L = 170kcl

Vodka ochucená:                   4cl = 80kcl

Jagermaister:                         4cl = 100kcl

Becherovka:                           4cl = 115kcl

Vaječný likér.                          4cl = 115kcl

4cl = 1 velký panák

Malá rada na závěr

Zkuste si každý alkohol namíchat s nealkoholickým nápojem, nebudete tak rychle ovínění a budete mít zásobu tekutin. Nejlepší je sodovka, voda a nebo minerálka. Pokud máte chuť kombinovat alkohol sladkou sodovkou jako je coca-cola, sáhněte raději po light či zero. Neobsahuje žádný cukr a chutná stejně. 1 sklenice 300ml klasické coca-coly obsahuje 130kcl. Zbytečných kalorií. 


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.