Jak pomáhají chia semínka při hubnutí

Jak pomáhají chia semínka při hubnutí

Chia semínka neboli semínka šalvěje španělské patřila k základním potravinám starých Mayů, Inků a Aztéků. Díky svým nutričním hodnotám se znovu dostávají do popředí zájmu a to i lidí, kteří se snaží zbavit nadbytečných kilogramů. Jak jim v hubnutí chia semínka pomáhají?

Tato zázračná semínka dokážou na sebe vázat vodu a to až dvanáctinásobek svého objemu. Mají tak úžasnou sytící schopnost při poměrně nízkém energetickém příjmu. Vysoký obsah vlákniny působí příznivě na kondici našich střev a tím i vstřebávání potřebných živin. Lidé s nadváhou bývají paradoxně podvyživení, jejich tělo postrádá minerální látky a vitamíny. Pokud se pustí do některé z diet, která není založená na pestré stravě, během hubnutí dojde k ještě většímu deficitu těchto pro organizmus nezbytných látek. Semínka chia obsahují vitamíny řady B, vitamín A, C i E, vápník, železo, hořčík, fosfor, měď, mangan, molybden, zinek, draslík a selen a to ve významném množství. Například vápníku obsahují 5x víc než mléko, navíc díky obsahu bóru v chia semínkách, je tento vápník ihned vstřebáván a snižuje riziko osteoporózy. Semínka pomáhají zpomalit přeměnu sacharidů na jednoduché cukry, tím tělo využívá energii z potravy postupně, potrava se lépe využije a tlumí se pocit hladu. Stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují hladinu cholesterolu. 

Vzhledem k tomu, že konzumací chia semínek získáváte energii z proteinů a tuků (hlavně omega-3 a omega-6 mastných kyselin) jsou velmi vhodná, pokud držíte nízkosacharidovou dietu. Navíc podporují růst svalové hmoty a tím i spalování tuků v těle, což je pro hubnutí nejdůležitější. 

Semínka šalvěje španělské si právem zaslouží být nazývána superpotravinou. Už 1-2 lžíce denně zabrání nedostatku živin při zvýšené zátěži a zvýší objem potravy bez vyššího příjmu energie. Zařaďte chia semínka do svého jídelníčku a budete příjemně překvapeni.

TIP: Pokud se vám líbil tento článek, tak se mrkněte i na tento článek o přínosu chia semínek. Měl by vám také v tomto tématu pomoci.

Chia semínka můžete vidět i v chia pudingu, který dokáže obohatit Váš jídelníček zdravou kombinací semínek a například kokosu.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.