Kde se vzalo 10 000 kroků denně?

Kde se vzalo 10 000 kroků denně?

Mezi fitness nadšenci panuje obecná shoda v tom, že pokud chce jedinec zůstat zdravý, musí denně ujít zhruba 10 000 kroků. Lidé na celém světě podle toho upravili svůj cíl každodenních kroků na fitness trackerech na toto číslo. Byly také provedeny vědecké studie založené na kondici, aby se ověřila platnost tvrzení, že 10 000 kroků chůze zajistí dobré zdraví. Jak tato víra vznikla? Je za tím nějaká pravda, nebo je to jen další mýtus?

Manpo-Kei

Když se Japonsko připravovalo na pořádání olympijských her v Tokiu v roce 1964, zvýšilo se zaměření na kondici v obecné japonské populaci. Začalo se šířit povědomí o tom, že pravidelné cvičení je dobrým způsobem, jak bojovat proti chorobám životního stylu, jako je hypertenze, cukrovka a mrtvice. Byl to také nejlepší způsob, jak bojovat s obezitou, která se rychle stala epidemií. Nejjednodušším cvičením byla chůze - zvládl to každý, nebylo k tomu potřeba žádné speciální vybavení a nebyl to ani žádný koučink nebo školení.

Moderní krokoměr byl představen na japonském trhu zhruba ve stejnou dobu. Byla to jednoduchá pomůcka, kterou bylo možné nosit kolem pasu a která by počítala počet uběhnutých kroků. To dalo jednotlivci dobrou představu o vzdálenosti, kterou se mu podařilo urazit. To bylo náhodné pro veřejnost vědomou zdraví, která chtěla zůstat fit a používat chůzi nebo běh jako svůj primární cvičební nástroj. Není třeba říkat, že se gadget prodával rychle, protože lidé začali sledovat, kolik kroků každý den ušli.

Manpo-kei, což v japonštině doslova znamená 10 000 kroků, se stalo sběratelským sloganem těchto oddaných chodců. Mnoho japonských pěších klubů vzniklo a Manpo-kei bylo minimum, které se od nich očekávalo. Postupně se koncept chůze 10 000 kroků přesunul z japonské veřejnosti ke zdravým chodcům po celém světě. Dnes většina odborníků na fitness bude používat Manpo-kei jako základní fitness cíl pro pravidelný cvičební režim.

 

Univerzita v Gentu Studie 10 000 kroků

Katedra vědy o pohybu a sportu na univerzitě v Gentu v Belgii provedla studii o platnosti zvýšené fyzické aktivity, která pomáhá zlepšit celkové zdraví jednotlivce. Studie byla provedena v koordinaci se školou studií pohybu člověka na University of Queensland v Brisbane v Austrálii. Cílem studie bylo zjistit, zda 10 000 kroků denně skutečně pomohlo zdraví účastníka.

Během let 2005-06 podstoupilo fitness plán 10 000 kroků denně asi 866 účastníků. Jejich pokrok vědci sledovali pomocí krokoměrů, dotazníků o fyzické aktivitě, protokolu aktivit a dotazníku, který se týkal povědomí o projektu. Byli lidé, kteří se snažili zlepšit svůj celkový stav pohody, a další, kterým hrozilo riziko chronických onemocnění, jako je obezita, cukrovka 2. typu, kardiovaskulární onemocnění a osteoporóza.

Intervence byla velmi úspěšná pro účastníky, kteří byli schopni splnit každodenní výzvu 10 000 kroků. Téměř polovině účastníků se podařilo výzvu úspěšně dokončit. Cítili, že mají lepší zdraví, a celkově se cítili dobře. Když však byla o čtyři roky později provedena následná studie, bylo zjištěno, že pozitivní intervenční účinek nebyl trvalý.

Pouze polovina původních účastníků byla k dispozici pro navazující studii. Mezi nimi došlo k výraznému snížení počtu kroků plošně. Část z toho je přičítána stárnutí, nicméně většina účastníků hlásila prudký pokles fyzické aktivity s každým dalším rokem. Nedostatek sociálně-ekologických intervencí, jako je pocit komunity a obecné povědomí veřejnosti o studii, snižoval motivaci účastníků. Přestože studie prokázala, že chůze 10 000 kroků byla prospěšná, faktem zůstává, že cvičení pomáhá pouze tehdy, je -li to pravidelný zvyk.

 

Stanovte si dnes fitness cíle

Každý jednotlivec bude mít prospěch z pravidelného fyzického cvičení. 10 000 kroků nebo Manpo-kei není náročný a stanovený požadavek. Zdravý zůstane i člověk, který denně denně ujde 6 000 kroků. Je důležité stanovit si cíl pro kondici, který odpovídá potřebám jednotlivce. Takový, ke kterému se jedinec zaváže a zůstane motivovaný k dokončení. I člověk, který denně ujde 4 000 kroků, ale dělá to každý den, zůstane zdravý.

Studie, které prokázaly požadavek 10 000 kroků, používaly krokoměry, které se nosily v pase, zatímco většina nových fitness trackerů se nyní nosí na zápěstí. To znamená, že senzory z každodenního života mohly zachytit mnoho dalších pohybů, které nesouvisejí s kroky. Například domácí práce, jako je zametání podlahy nebo mytí nádobí, mohly zvýšit počet denních kroků. To je faktor, který je třeba vzít v úvahu při stanovování cílů v oblasti fitness.

 


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.