Kolik sušeného ovoce bychom měli sníst, abychom byli zdraví?

Kolik sušeného ovoce bychom měli sníst, abychom byli zdraví?

I když je ovoce velmi zdravé, konzumovat bychom ho měli především v dopoledních hodinách, protože je plné fruktózy, což je druh cukru. Odpírat bychom si ho ale rozhodně neměli, protože obsahuje plno vitamínů všech skupin a také dalších látek, které jsou pro naše tělo prospěšné. Nezapomínejte si denně dát alespoň kousek ovoce. Jak je to ale se sušeným ovocem, opravdu je tolik zdravé, jak se o něm povídá a kolik si ho můžeme denně dopřát?

 

Už v 19. století lidé věděli, co je pro ně dobré. Na dlouhé cesty si tak rádi zabalili sušené třešně nebo brusinky, oblíbené byly také meruňky. Sušené ovoce dodá energii, ale je nutné dávat pozor na množství, které chcete sníst. Vyrobit si sušené ovoce není nic složitého, se sušičkou ovoce to budete mít hotové za pár hodin a zásoby vám mohou vydržet celou zimu. Můžete si vyrobit vlastní směs, kterou budete používat například do snídaňových kaší. Sušené ovoce v kombinaci s ořechy dokážou dodat energii na celé dopoledne a nemusíte se bát, že byste po směsi tloustli. 

Jaké je to správné množství sušeného ovoce? 

Naskýtá se otázka, kolik sušeného ovoce je zdravých pro lidské tělo? Odpověď není jednoduchá. Samozřejmě existuje několik studií nebo analýz, které se věnují právě otázce, jaké množství je pro tělo zdravé. Podle jedné studie se lidí, kteří si dopřáli 30 g ořechů denně, měli mnohem nižší úmrtnost než lidé, kteří je vůbec nejedli. 

 

Do kategorie ořechů ale byly zařazené nejen ořechy, ale také sušené ovoce a olejnatá semena. Není tak jasné, jaký podíl na úmrtnosti má samotné sušené ovoce. Jde z toho vydedukovat, že 30 g ořechů a sušeného ovoce denně je ta správná kombinace, jak docílit zdravějšího těla. Kolik ale je 30 g sušeného ovoce? 

 

Pokud nemáte po ruce kuchyňskou váhu, se kterou byste měli úkol snažší, můžete si zapsat nebo zapamatovat, že oných 30 gramů sušeného ovoce je například 15 ks sušených jablek, 4 kousky sušených švestek nebo 150 kousků brusinek. Můžete si také dát 20 ks mandlí nebo několik para ořechů. Dávejte si ale pozor, protože podle odborníků se para ořechy nesmí kombinovat právě se sušeným ovocem. 

Ovoce si snadno nasušíte doma 

Dávejte si také pozor na hodnoty, protože rozdíl mezi čerstvým a sušeným ovocem bude obrovský. Jako příklad uveďme hroznové víno. V čerstvém stavu má 80 % vody a 104 kalorií, ale pokud si z něj uděláte hrozinky, už se jedná o 15 % vody, za to ale 434 kalorií. Je to velký rozdíl a je potřeba s tím počítat v případě, že se snažíte zhubnout a chcete sušené ovoce zařadit do svého jídelníčku. Nemáte doma sušičky ovoce? Přečtěte si článek, nejlepší sušičky ovoce od portálu susenedobroty.cz

 

Nasušit ovoce přitom není nic složitého. Postačí vám jen kvalitní ovoce, které nebude plesnivé ani jinak znehodnocené. K tomu si kupte sušičku na ovoce, která ale není nutností, protože ovoce snadno usušíte také na obyčejném topení nebo v troubě. Je to sice delší proces, ale pokud sušíte ovoce jen občas, možná se nevyplatí do sušičky investovat peníze. Hodí se ale nejen na ovoce, ale také na bylinky, maso nebo houby. 

 

Díky sušení se stane ovoce méně objemným, zvýší se tím jeho trvanlivost, ale zároveň v něm zůstanou veškeré vitaminy a živiny, které potřebujeme. Některé ovoce můžete nechat i se slupkou, to větší nakrájejte na plátky nebo na poloviny a klaďte na rošty v sušičce nebo na plechy. V sušičce už pak stačí nastavit program a jen čekáte, až bude ovoce vysušené. 

 

Stejně jako u jiných potravin, i u sušeného ovoce platí, že je potřeba ho do těla dostávat přiměřené množství. Všechno má své pro i proti. Sušeným ovocem snadno doplníte vlákninu, která většině lidem chybí. Dávejte si ale pozor na obsah cukru a také kalorie, které jsme tu zmínili. Proto je dobré řídit se uvedeným denním množstvím, zvlášť pokud konzumujete i jiné výživné potraviny

 


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.