Sami si vyberte si kolik chcete zhubnout :)
Vegetariáni nejedí maso, případně žádné potraviny živočišného původu. Právě proto si musí zvláště hlídat, aby alternativní stravou dostali do těla všechny potřebné látky.
Alternativou obvyklé stravy je vegetariánství. Vegetariány bývají obyčejně nazýváni lidé, kteří vyloučili ze svého jídelníčku maso. Často se ale stává, že vídáme člověka, jenž se považuje za vegetariána, jíst rybu nebo kuřecí maso. V tomto případě jde o semivegetariána. Pokud vegetarián odmítá veškerou živočišnou stravu jako maso, vejce a mléko, jedná se o přísnější typ stravování tzv. veganství. Důvody, proč lidé volí některou z těchto cest, se různí.
Alternativní výživa | |
omnivor | bez omezení živočišné stravy |
modifikovaná živočišná dieta | omezování určitých druhů živočišné stravy, ne jejich eliminace |
semivegetarián* | absolutní vyloučení některých částí živočišné stravy:
|
vegetarián | nekonzumuje maso:
|
* Semivegetariánství je velmi rozšířené v západní Evropě a Americe, jeho základem jsou potraviny rostlinného původu doplněné o nízkotučné mléčné výrobky a občasnou konzumaci ryb a drůbeže; tento výživový směr je totožný s antisklerotickou (racionální) dietou a je považován za optimální pro osoby s ukončeným růstem. (Nevoral, a další, 2003, s. 134)
Podobně jako pohnutky vedoucí k vegetariánství se liší i názory odborníků na prospěšnost této alternativy. Skeptikové poukazují na zvýšené riziko nutričních nedostatků, příznivci naopak vyzdvihují kladný dopad na zdraví člověka. Pro dospělého člověka s ukončeným růstem se případná rizika vegetariánství týkají zejména nedostatku vitamínu B12, který pomáhá dozrát červeným krvinkám a je součástí ochrany nervových buněk, míchy, mozku a cév.
„Podle individuálních genetických dispozic můžeme tento vitamín až ze 75 procent v těle recyklovat, nelze proto přesně určit, za jak dlouho se projeví jeho nedostatek (jeden či tři roky). Vitamín B12 vytvářejí např. bakterie, které se nacházejí v mase, mléčných produktech, hlíně a v jiných bakteriemi kontaminovaných či obohacovaných produktech např. kvasnice, cereálie. Teplo způsobuje jeho ničení.“ (Melina, 2008, s. 212)
Vegetariánství znamená redukci příjmu tuků a zvláště cholesterolu.“ Je bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin či vlákniny. „Je prokazován příznivý vliv na výšku krevního tlaku, obezitu, kardiovaskulární onemocnění, výskyt diabetu a některých malignit“ (rakoviny). Avšak podobného efektu lze dosáhnout i vhodnou smíšenou stravou. (Nevoral, 2003, s. 135)
U veganství se vykytuje vyšší nebezpečí případného deficitu minerálních látek železa (Fe), vápníku (Ca), zinku (Zn) a vitamínů D a B12. Vyloučením příjmu živočišných potravin se obvykle snižuje výše přijaté energie, tuku a s tím související nižší možnost vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích. Vegani (i vegetariáni)by se proto měli soustředit na vhodnou kombinaci potravin, která maximalizuje vstřebávání těchto nutričních složek.
Preferováním zdrojů bohatých na železo např. quinoa, amarant v kombinaci s potravinami s vysokým obsahem vitamínu C, podstatně zvyšuje vstřebávání železa. Některé látky např. oxaláty zase snižují procento vstřebávání vápníku, jehož ideálním zdrojem je mléko. Z rostlinných zdrojů se vápník lépe dostává do těla z brokolice, tuřínu, kadeřávku (asi 40 až 70 procent) oproti špenátu (asi 5 procent).
Pro zvýšení využitelnosti zinku se doporučuje nakličování semen, obilovin a namáčení luštěnin, ořechů či preference kváskového celozrnného pečiva. Vitamín D získáváme ponejvíce díky slunečnímu záření, dále z obohacených produktů, rybího tuku a velmi málo z rostlinné stravy např. mořské zeleniny, hub či droždí.
Nejlepší jídelníček na hubnutí
Základní chyby, které kazí vaše smoothie
Domácí proteinové tyčinky: 9 nejlepších receptů
Relaxace po cvičení: Jak ulevit svalům?
VYTVARUJTE SI SVOJI VYSNĚNOU POSTAVU
6 rad, jak vyrýsovat břišní svalstvo
RECEPT: Salát z černého kořene
RECEPT: Kuřecí prsíčka pečená na šalvěji servírovaná s chřestovým risottem a blanžírovaným chřestem
RECEPT: Tataráček z mělnického chřestu s omáčkou ze sýru Pecorino
RECEPT: Losos ve špenátové tůňce
RECEPT: Telecí plátky s glazovanou petrželí
RECEPT: Cottage sýr se zeleninou
RECEPT: Zapečené brambory s brokolicí
RECEPT: Rybí pánev s bramborami
RECEPT: Dušený černý kořen s cuketou a rajčaty
RECEPT: Nákyp s růžičkovou kapustou
RECEPT: Salát s dušenou rebarborou a zakysanou smetanou
RECEPT: Rebarborový koláč z drobenky a tvarohu
RECEPT: Celozrnné špagety s uzeným lososem
RECEPT: Pomazánka s pažitkou a tvarohem
RECEPT: Vepřová panenka s okurkami a paprikou
RECEPT: Čočkovo-kokosová polévka
RECEPT: Špagety s fenyklem, cherry rajčátky a bazalkou
RECEPT: Ryba s koprem a rýžovými nudlemi - chaka
Kolik sušeného ovoce bychom měli sníst, abychom byli zdraví?
Kde se vzalo 10 000 kroků denně?
Není vegetarián jako vegetarián
Jak správně upravit luštěniny?
Rajčata proti rakovině, pistácie na tlak. Jaké další potraviny se řadí k nejzdravějším?
Přejít na zdravý životní styl lze i bez trápení. Prozradíme, jak na to
Novoroční předsevzetí – konečně zhubnu
Recept - Kuřecí prsa na kari a mandarinkách
Recept - Kuře na citronech s bramborovou kaší
Nepleťte si hubnutí s hladovkou
L–karnitin, spalovač tuků nebo švindl
5 tipů, jak nepřibrat o Vánocích
5 způsobů, jak kreativně bojovat proti depresím
Jak pomáhají chia semínka při hubnutí
Nízký krevní tlak, rychlá pomoc bez léků
Zásady zdravého života v kostce
Vykouření 20 cigaret najednou může člověka zabít
Také jste po třicítce přibrala
Jednoduché způsoby snížení břišního tuku
Vláknina, pomocník při hubnutí
9 tipů pro zrychlení metabolismu
Zdravý životní styl aneb bez motivace to nejde
Tiramisu s hromadou kalorií bez výčitek
Domácí aktivity ke spalování kalorií
Podívejte se na chutné a zdravé sušené ovoce.Jednoduché vyplnění objednávkového formuláře pro rezeravaci konzultace se specialistou.
Na základě vstupních testů a základní anazlýzy Vám sestavíme jídelníček na míru.
Následně už jen sledujete, jak Vám ubývají kilogramy díky našemu speciálnímu programu.