Nepleťte si hubnutí s hladovkou

Nepleťte si hubnutí s hladovkou

Nedávno jsem byla šokovaná zkušeností jedné své známé, která byla konzultovat u dětské lékařky nadváhu své jedenáctileté dcery. Paní doktorka pro ni totiž měla jen pár ostrých vět o vysedávání u počítače a přejídání se. Mamince, která se přišla poradit, doporučila zakázat všechny sladkosti, sladké nápoje, chipsy a další pamlsky a snížit porce jídla.

Samozřejmě, že sladkosti už doma dávno vyměnili za ovoce, brambůrky ani jídla z fast foodu nekupují, jedinou radou, která by tedy mohla vést ke zhubnutí několika kilogramů, je snížení množství potravin. Ale je to u dětí opravdu rozumná rada? V době, kdy rostou, vyvíjejí se? Kdy mozek při učení spotřebuje velké množství energie?

U dětí v tomto věku musíme počítat s energetickou potřebou asi 8500kJ. Z toho polovina je nutná na bazální metabolismus, tj. energie, kterou tělo spotřebuje na své vlastní funkce v klidovém stavu. Dalších asi 12% z denní potřeby energie jde na tělesný růst. Zbytek pak je spalován fyzickou a duševní aktivitou.

Snížení energetického příjmu dítěte zmenšením porcí jídla je hazard s jeho zdravím. Takovou radu by žádný vystudovaný lékař neměl nikdy poskytnout.

Pokud je nutné, aby vaše dítě zhublo, začněte tím, že změníte skladbu jídelníčku nikoli konzumované množství. Zjistěte, co vaše dítě konzumuje během dne ve škole: jaké svačiny si kupuje a jak nutričně vyvážená jsou jídla ve školní jídelně. Zařazujte mu do jídla množství zeleniny, nejlépe syrové ve formě salátu. Zelenina je bohatá na vlákninu, ale má nízkou energetickou hodnotu, takže když vaše dítě sní mísu salátu, zasytí se, ale přijme jen málo kilojoulů.

Samozřejmě je nutné taky zařadit do programu dítěte co nejvíc pohybu. Ale ruku na srdce, nedonutíte vaše dítě cvičit, jestliže sami budete ležet na gauči. Dítě snáz naučíte něčemu novému, když mu půjdete příkladem.

Tak co, pustíte se do hubnutí se svými potomky?


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.