Nízký krevní tlak, rychlá pomoc bez léků

Nízký krevní tlak, rychlá pomoc bez léků

Změny počasí a nízký krevní tlak jsou typickými spouštěči závratí, slabostí a návalu pocení. To může vést k tomu, že se člověku najednou zatmí před očima. Co je příčinou? Je to sice nepříjemné, ale obvykle neškodné. Pokud trpíte nízkým tlakem a oběhové potíže se u vás objevují opakovaně, může vám lékař předepsat přípravek s účinnou látkou midodrini hydrochloridum. Při jeho užívání se zúží cévy, zintenzivní se tlukot srdce a dojde ke zvýšení krevního tlaku. S následujícími tipy ale potíže s krevním oběhem zvládnete i bez léků.

Vycházky

Pohyb pomáhá stabilizovat oběhový systém. Tělo se začne lépe přizpůsobovat náhlým zvykům. To je důležité při rychlých změnách polohy, například když chceme po probuzení okamžitě vstát. Stačí vám i krátké vycházky. Hodně při nich pohybujte pažemi. Únava a závratě rychle zmizí, tělo se totiž lépe zásobuje kyslíkem.

Střídavá koupel

Masáže kartáčkem a především sprchování se střídáním studené a horké vody se perfektně hodí k regulování krevního tlaku. Má pozitivní vliv na krevní oběh.

Dostatek tekutin

Za teplého počasí naše tělo ztrácí více tekutin než jindy. Pokud nepijeme alespoň 2,5l denně, snižuje se objem krve a tím se oslabuje krevní oběh. Naše tělo ztrácí velké množství tekutin i během noci, což si mnozí z nás neuvědomují. Vypijte proto po probuzení jednu až dvě sklenice vlažné vody.

Rizikové faktory

Jedním z nejčastějších rizikových faktorů mohou být některá onemocnění, jako je cukrovka, roztroušená skleróza, snížená funkce štítné žlázy, atd. Dalším z možných rizik je nadužívání léků na snížení vysokého tlaku. Třetím rizikem je vrozený nebo vzrůstem podmíněný sklon k hypotenzi, která se často projevuje u mladých a vysokých lidí.

Jak se vyrovnat s nízkým krevním tlakem

  • Pokud budete mít pocity závratí s tendencí k omdlení, bude nejlepší, když si lehnete a pomalu zvednete nohy nahoru. Tím by se měl urychlit transport krve do mozku.
  • Pokud budete vstávat z postele, židle nebo něčeho jiného, musíte vstávat pomalu, nejlépe po etapách, aby měl váš organismus čas si zvyknout na změnu.
  • Pokud budete muset stát a točí se vám hlava, doporučujeme, abyste se rozkročili a zhluboka dýchali.
  • Jezte pravidelně a častěji, však po malých dávkách, aby se mozek příliš neodkrvil při zpracovávání potravy.
  • Pokud jste kuřáci, tak přestaňte kouřit, větrejte a umožněte větší přísun kyslíku.
  • Pozitivní účinek mají do jisté míry i některé doplňky stravy, které pomáhají lepšímu prokrvování.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.