Novoroční předsevzetí – konečně zhubnu

Novoroční předsevzetí – konečně zhubnu

Vánoční svátky jsou za námi a vstupujeme do dalšího roku. Většina lidí si dává 1. ledna předsevzetí, že přestanou kouřit, že budou žít zdravě, nebo že zhubnou. Bohužel málo z těch, kteří si takové předsevzetí dají, to opravdu dokáže. Zde máte malý návod, jak začít žít zdravě a jak zhubnout.

Zapomeňte na novoroční diety

Pokud chcete skutečně zhubnout, musíte zapomenout na diety. Většina diet přináší s sebou Jo-jo efekt a i když se Vám podaří nějaké to kilo shodit, bohužel ho pak naberete zpět. A v devadesáti procentech i s několikakilovým bonusem.

Jak hubnout efektivně do nového roku

V první řadě si musíte uvědomit, proč hubnete. Necítíte se dobře, máte zdravotní problémy, nevejdete se do oblečení, chcete lépe vypadat nebo Vám někdo řekl, že máte zhubnout… To jsou nejčastější důvody lidí, kteří se k hubnutí rozhodnou. Vždy byste měli hubnout kvůli sobě. Ne proto, že Vám to někdo řekne. Až totiž nastane chvíle, že s tím budete chtít „seknout“, a že nastane, tak musíte mít ve své hlavě vše srovnané.

Motivace je základ

Pokud nemáte dobrou motivaci, proč chcete hubnout, nedokážete to. Ať bude Vaše motivace třeba zhubnout do plesových šatů nebo na dovolenou či svatbu, důležité je, aby to byla dobrá motivace pro Vás.

Jak na to?

  1. Začněte jíst často a pravidelně. Jíst byste měli alespoň 5 porcí denně.
  2. Dodržujte pitný režim. Ideální je vypít asi půl litru tekutin na každých 15 kg Vaší váhy. Nejlepší na doplnění tekutin je čistá voda, případně zelený či bylinkový čaj.
  3. Dávejte přednost bílému masu. Vyhýbat se ale nemusíte ani masu červenému. Důležité je, aby bylo vždy libové.
  4. Konzumujte dostatek ovoce a zeleniny.
  5. Bílé pečivo nahraďte celozrnným. Vyhněte se také „zdravým“ náhražkám. Vždy zkoumejte složení.
  6. Se změnou začněte postupně. Jen tak se Vám podaří, že si návyky osvojíte a stanou se nedílnou součástí Vašeho života.
  7. Zařaďte do svého života pohyb. Bez něho to nejde, i když výživa tvoří asi 70-80 % úspěchu. Najděte si takový pohyb, který Vás bude bavit. Mohou to být pro začátek i jen svižné procházky.
  8. S pohybem souvisí i vhodné doplňky ke cvičení. Základním doplňkem mohou být fitness náramky, které Vám pomohou s monitoringem Vašeho pohybu a cvičení.

Pokud si nevíte rady nebo se Vaše snaha míjí účinkem, najděte si odborníka – specialistu na výživu, který Vám s tím pomůže. Pod dohledem se Vám budou změny lépe začleňovat do Vašeho běžného života.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.