Rajčata proti rakovině, pistácie na tlak. Jaké další potraviny se řadí k nejzdravějším?

Rajčata proti rakovině, pistácie na tlak. Jaké další potraviny se řadí k nejzdravějším?

Abyste upevnili své zdraví, měli byste začít u svého jídelníčku. Začněte s výměnou nezdravých potravin za zdravější, které tělu přinesou daleko více potřebných a prospěšných látek. Nekonzumujte prázdné kalorie, které tělu nic nepřinesou, maximálně vám přinesou nějaké to kilo navíc. V souvislosti se zdravými potravinami se však nabízí otázka, jaké potraviny se řadí k nejzdravějším?

K nejzdravějším potravinám se řadí jednoznačně rajčata, která si většina lidí každý rok pěstuje na své zahradě. Rajčata jsou bojovníkem proti rakovině, obsahují totiž velice významnou látku jménem lykopén, která při léčbě rakoviny velmi pomáhá. Rajčata jsou prevencí zejména rakoviny plic, rakoviny prostaty a žaludku.

Kromě krásných červených rajčat jsou zdravé také pistácie. Ty míváme na stole hlavně během vánočních svátků. Pistácie jsou skvělé proti stresu a snižují vysoký krevní tlak. Navíc obsahují bílkoviny a vlákninu, což jsou dvě věci, které každé jídlo dne musí, podle mnoha odborníků na výživu a nutričních specialistů, obsahovat.

K nejzdravějším potravinám se řadí také jablka

Neustále slýcháme o superpotravinách, jako jsou plody goji nebo chia semínka, že prý jsou velice zdravé. To ostatně nepopíráme, ale pravdou je, že daleko zdravější jsou obyčejná jablíčka, která nám rostou v zahradě na stromech. Na jablka se často zapomíná, což je velká škoda. Patří skutečně k nejzdravějším potravinám světa, a to hlavně proto, že snižují špatný cholesterol v krvi, také pomáhají při léčbě respiračních onemocnění.

Jó, třesně jsou taky zdravé

Vzpomínáte si na písničku z nejmenovaného českého filmu, kde se zpívalo: ,,Jó, třesně zrály”? Až třesně zase dozrají, měli byste si jich nasbírat plné nůše. I třesně se totiž řadí k nejzdravějším potravinám. Obsahují hlavně nezbytný vitamin A a vitamin C, také podporují regeneraci po fyzické zátěži. Jejich další vlastností je to, že pomáhají usnout. Pokud trpíte nespavostí, nyní víte, po čem sáhnout.

Borůvky nejen na lepší motoriku

K velice zdravým potravinám patří také borůvky, které v sobě ukrývají ohromné množství antioxidantů. Podle mnoha odborníků a specialistů na zdravou výživu a zdravý životní styl jsou borůvky jediným ovocem, ve kterém se tak velké množství antioxidantů nachází. Borůvky navíc pomáhají snižovat špatný cholesterol, snižují také riziko vzniku cukrovky, navíc zpomalují proces stárnutí. Mimo jiné zlepšují motoriku člověka.

Zdravé oříšky jménem mandle

Kromě již zmíněných pistácií patří k nejzdravějším potravinám také mandle, které jsou účinnou prevencí proti srdečním chorobám, na které se v České republice bohužel nejvíce umírá. Mandle dokážou snížit riziko vzniku srdečních chorob až o třicet procent. Kromě toho obsahují bílkoviny, antioxidanty, vlákninu a samozřejmě kupu vitaminů a minerálů.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.