RECEPT: Chřestové rizoto

RECEPT: Chřestové rizoto

Příprava 20 minut + vaření 20 minut

Pro 4 osoby:

  • 1 cibule
  • 60 g másla
  • 1 bobkový list
  • 200 g hrášku
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • 100 g hub shitake
  • 1 cuketa
  • 125 ml bílého vína
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 250 g rýže na rizoto
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce posekané petrželové natě

Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na malé kostičky a na rozpáleném másle necháme zesklovatět. Přidáme rýži, chvilku podusíme s cibulí, poté přilejeme víno, necháme jej vyvařit a poté přidáme tolik vývaru, aby rýže byla zcela zakrytá. Vaříme na mírném plameni, občas promícháme. Přidáme bobkový list a vždy, když se nám vývar téměř vyvaří, přiléváme další dávku. Celé to trvá asi 15- 20 minut. Ve výsledku by rizoto mělo mít krémovou konzistenci, ale rýže by neměla být rozvařená.

Spodní třetinu chřestu oloupeme, poté jej nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky. Houby shitake očistíme a nakrájíme na proužky. Cuketu omyjeme, očistíme a nakrájíme na kolečka. Na másle podusíme chřest, přidáme houby, opět chvilku dusíme a nakonec přidáme cuketu. Přikryté necháme ještě asi 4 minuty dusit, je-li nutné, přilijeme trochu vody. Ke konci vaření odkryjeme a necháme odpařit tekutinu.

Zeleninu dáme k uvařené rýži, vmícháme parmazán a petržel, osolíme a opepříme. Pokud si vařením nejste jisti, tak se můžete přihlásit na nějaký kurz vaření. Není to žádná ostuda a spousta kurzů vaření je dnes online :)

TIP: Spočítejte si nutriční hodnoty tohoto jídla.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.