RECEPT: Tataráček z mělnického chřestu s omáčkou ze sýru Pecorino

RECEPT: Tataráček z mělnického chřestu s omáčkou ze sýru Pecorino

Množství: 4 porce

  • 400 g zeleného a bílého chřestu
  • 2 rajčata
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • šťáva z ½ citronu

Na vaření chřestu:

  • ½ citronu
  • 1 dcl vína
  • voda
  • sůl, cukr
  • 20 g másla

Na omáčku:

  • 2 žloutky
  • 5 cl zeleninového vývaru
  • sůl, pepř
  • 10 g sýr Pecorino
  • 10 g másla

Bílý i zelený chřest očistíme tak, že spodní stonky v délce 2 cm uřízneme a od hlaviček dolů oškrábeme škrabkou. Připravíme si várku na vaření chřestu. Do vroucí várky vložíme chřest. Vaříme dle tloušťky chřestu 5 - 8 minut tak, aby byl po vyjmutí křupavý. Poté ihned zchladíme, ideálně zasypáním ledem.

Mezitím si ve vroucí vodě spaříme krátce rajčata. Zchladíme je ve vodě, oloupeme, rozkrojíme a vydlabeme vnitřek. Čistá rajčata spolu s chřestem nakrájíme na drobné kostičky. Smícháme s olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a šťávou z citronu.

Omáčka: do hrnce dáme vařit vodu. Do nerezové misky vložíme žloutky, vývar, osolíme, opepříme čerstvě namletým pepřem a misku dáme do kastrolu s vroucí vodou. Šleháme v této vodní lázni, dokud omáčka nezhoustne, pak přidáme najemno nbastrouhaný sýr Pecorino, stáhneme z vodní lázně a jemně zašleháme rozpuštěné máslo.

V hranaté či kulaté formičce na talíři vytvarujeme tataráček z chřestu, přes jednu stranu přelijeme omáčkou a dozdobíme oplatkou z chleba nebo čerstvě opečeným toastem.

TIP: Spočítejte si nutriční hodnoty tohoto jídla.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.