Relaxace po cvičení: Jak ulevit svalům?

Relaxace po cvičení: Jak ulevit svalům?

Při sportu a cvičení je obvyklé, že máte často namožené různé části těla. Výrazně trpí klouby, ale také svaly. Pokud se nějaké pohybové aktivitě věnujete opravdu naplno a máte mnoho tréninků, může se stát, že nedostatečně regenerujete unavený organismus. Proto je důležité se někdy zastavit a odpočinout si. Existují různé možnosti, jak si zarelaxovat a zbavit bolesti svalů po cvičení. 

S jacuzzi vanou podpoříte celkové zdraví 

Vířivka je jednou z těch odpočinkových aktivit, při kterých si nejen pořádně odpočinete, ale dokonce tím podpoříte i své zdraví. Je prokázáno, že teplo v kombinaci s působením tlaku vody má blahodárný vliv na náš organismus. Hydroterapie patří mezi doporučené způsoby léčby, a to nejen po namáhavém cvičení. Odbourává bolest kloubů, ale i svalové křeče. Trysky ve vířivce jsou sestavené tak, že působí přesně na konkrétní svalové partie na těle. Výhodou je, že nemusíte docházet do veřejných wellness center. Snadno si pořídíte vířivou vanu i domů, díky čemuž si můžete dopřát soukromé lázně klidně každý den.

 

Tělo vám uvolní i masáže

Jestli nejste příznivci vodoléčby nebo vám teplá voda nedělá dobře, existují i další možnosti, jak si dopřát pořádné uvolnění, a dokonce udělat i něco pro zdraví. Na výběr máte různé druhy masáží, které se zaměřují na konkrétní partie na těle. Sami si tak vyberete podle toho, která partie těla vás aktuálně bolí. Masáže uvolňují napětí, jsou vhodné na ztuhlé svaly a klouby, ale také působí blahodárně na prokrvování končetin. Existují dokonce i sportovní masáže, které jsou formou rekondiční masáže a také hojně napomáhají regeneraci svalů a tkání.

 

Protažení neboli strečink je důležitý

Rozcvička je důležitá, myslete ale i na strečink po výkonu. Ten připravuje svaly na regeneraci a uklidní je, aby vás pak tolik nebolely. Neměl by být nijak náročný a bolestivý a neměli byste provádět žádné prudké pohyby. Pokud nevíte, jak takové protažení provést, na youtube najdete spoustu užitečných videí, které vás povedou krok za krokem. Na protažení myslete po každém sportu a cvičení. Nezáleží na tom, zda bude trvat 20 minut nebo dvě hodiny.

 

Otužování má své nesporné výhody 

Pokud nejste odpůrci ledové sprchy, dopřejte si pravidelné otužování, které má řadu benefitů pro zdraví. Kromě zlepšení imunitního systému vám pomůže i při problémech se spánkem, ale rozhodně také pro rychlejší regeneraci těla. Díky otužování zmírníte bolest, ulevíte namoženému tělu a celkově se budete cítit lépe. Ideální je, pokud spojíte účinky sauny či vířivky s účinky otužování. 

Vitamínové doplňky urychlí regeneraci

V posledním případě zmíníme také vitamíny a minerály, které jsou podstatné, neboť zásadně ovlivňují metabolické procesy v těle. Často je získáváme ze stravy, sportem je ale více spotřebováváme a musíme je pak doplňovat jinak. Doplňky stravy jsou tu také pro urychlení regenerace svalů, pokud se věnujeme například profesionálním sportům a závodům. Myslete ale na to, že pokud to jde, svalům byste měli dopřát čas a nechat je pořádně odpočinout. 

 


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.