Složení potravin - ÚVOD

Složení potravin - ÚVOD

  • voda
  • minerální látky
  • vitamíny
  • tuky
  • cukry
  • bílkoviny
  • chemické látky

Z výše uvedených složek se potraviny skládají, každá potraviny má různé poměry těchto složek. Postupně si vše popíšeme a vysvětlíme v dalších tématických článcích. 

Nejvhodnějšími složkami jsou pro nás ty, které mají toto množství vyvážené a nejlépe bez chemických látek. Ovšem není třeba až tak řešit složení potravin, ale abychom se po jídle cítili dobře. Jak si budete moci přečíst v dalším odstavci extrémy se neprojevují jako nejlepší řešení ať už proto, že nejsme roboti naprogramovaní na jednu linii a tudíž to ve většině případech nemá dlouhého trvání udržitelnosti a také je lepší si život vychutnávat doušky a né si jej odpírat nebo se jím přejídat. Přečtěte si 2 příklady extrémů níže.

Extrém ve stravování

Co se týká stravy, tak například fruitariánství, můžeme si myslet jak je to skvělé, jíme jen ovoce plné vody, minerálních látek a vitamínů, vlákniny a ovocných cukrů. Budeme tedy žít dlouho a kvalitně. Kdepak ani ta nejzdravější strava nám nepomůže vyhnout se např.: rakovině jak se stalo S. Jobsovi ( zakladatel spol. Apple ) Právě on byl fruitarián - jedl jen ovoce a bohužel v 56 letech zemřel na rakovinu slinivky břišní.

Extrém ve sportu

O případech vrcholových sportovců, který celý život dřeli také víme, že dostanou lehce infarkt ve 30ti a nebo v 60 jsou rádi, že dokáží chodit.

Je potřeba si uvědomit, že většinu rizik onemocnění už nakodované máme v naší DNA. My je stravou můžeme pouze eliminovat nebo oddálit, ovšem né vyléčit či jim úplně zabránit. 

Co naše tělo opravdu ocení je pokud bude mít dostatek živin pro svalovou a tukovou hmotu. 

Tudíž pokud budeme dřít 20h týdně ve fitku a zvedat 200kg činky a užívat steroidy, tak si moc nepomůžem, protože na to stavění přirozeně nejsme. Pokud budeme obaleni 150kg tuky, tak to náš pohybový aparát taky nenadchne. A pokud budeme kostičky potažení kůží tak se cítit nejlépe taky nebudem. 

Co tedy tělo potřebuje? Rovnováhu, střed, optimální příjem všeho v určité míře. Naslouchejte své mysli a tělu, pokud máte chuť si dát k snídani smažená vajíčka, či slaninu, či ovocný salát, či zeleninu - tak si to dejte v množství, které Vás pouze zasytí. Pokud máte chuť si jít zaběhat - běžte, jakmile pocítíte příjemný pocit vyplavovaných endorfinů jste tak v poločase. Nic nepřeháníme a nic nám neuteče. Život si hlavně užíváme. 

Co uděláte, když zjistíte, že máte problém?

Neřešíme jej? Hledáme na internetu radu? Zatěžujeme okolí? Těmito způsoby nalezneme pouze plošné nebo neodborné rady, které nemusejí být vhodné zrovna pro nás. Každý jsme individuální a co je dobré pro druhé nemusí být dobré pro nás. 

Odpověď nám v nejlepším případě pomůže nalézt odborník. Pokud máme právní spor jdeme za právníkem, pokud máme trápení na duši jdeme k terapeutovi, pokud nás něco bolí jdeme k doktorovi. Nestudujeme na odborníky jen tak, ale abychom věděli co máme dělat při jakémkoliv problému. 

Pokud  potřebujeme pomoci v oblasti výživy obrátíme se na výživového poradce, proč? Protože nám individuelně poradí kolik a jakých složek by naše strava měla obsahovat, abychom byli fit a jaký pohyb je vhodný pro naše tělo. Obraťte se tedy s důvěrou na naše výživové specialisty, kteří vám pomůžou na vaší míru a dle Vašich potřeb zkvalitnit život v oblasti stravování a pohybu. Je to jednoduché klikněte na odkaz níže a objednejte se na konzultaci, která je pro Vás nyní za akční cenu.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.