Také jste po třicítce přibrala

Také jste po třicítce přibrala

Také vy jste s neomaleností mládí své matce jako patnáctiletá opakovaně vmetla do obličeje, že je odporně tlustá? Že výmluvy na věk a těhotenství jsou právě a jen výmluvy? A ve dvaceti, ačkoliv už jste to neříkala nahlas, jste si to stále myslela? Také vy jste se ušklíbala nad tetičkami, které říkaly: „Počkej, po třicítce se nebudeš stačit divit?“ Bylo vám jasné, že vám se to prostě nikdy nestane, protože se nepřecpáváte, máte dost pohybu, jíte mnohem zdravěji?

Třicet plus

Minula třicítka (jste-li klikař tak pětatřicítka nebo čtyřicítka) a náhle začínáte mít neodbytný pocit, že svůj boj s nadváhou začínáte prohrávat? Zatím to není nic dramatického, ale přece jen vážíte o pár kilo více, než byste si sama představovala. Jak je to možné? Tolik let jste si udržela váhu, nejíte jinak, nejíte víc, nezměnila jste svůj životní styl… Na vině jsou hormony. Váš metabolismus se jejich působením mění, zpomaluje. A to, že jste nezměnila své životní návyky a způsob stravování asi také bude spíše vaše zbožné přání než realita. Přiznejte alespoň sama sobě - kolikrát jste to večer ve stresu nevydržela a snědla dětem čokoládu? Kombinace věku, únavy a stresu způsobuje, že ručička na váze jde pomalu, ale jistě nahoru. Jak ji zastavit?

Nepřibírat, ale nehladovět

Kil navíc byste se ráda zbavila, ale rozhodně nechcete trápit sama sebe hladem a celou rodinu svou mizernou náladou? Navíc jste rozumná osoba a víte, že hladověním dosáhnete akorát tak jo-jo efektu? Udržet si i ve středním věku váhu není nic snadného. Vyžaduje to sebekázeň, jasně stanovený cíl a mnohdy i podstatnou změnu životního stylu. Možná cvičíte, sportujete. Ale zřejmě cvičíte celé roky stejně. Zkuste něco nového. Možná nejíte více, ale stále to samé. Váš organismus se vlivem věku změnil. Změňte i váš jídelníček. Omezte bílkoviny, přidejte více vitamínů v podobě ovoce a zeleniny. A hlavně změňte svůj celkový přístup k životu - nenechte se vytáčet maličkostmi, naučte se rozlišovat podružné a důležité. Stres je důvodem mnoha vašich prohřešků proti správnému životnímu stylu.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.