Tipy a triky proti obezitě

Tipy a triky proti obezitě

Hubněte pomalu

Držíte diety? Jste zastánci rychlého hubnutí? Chcete zhubnout za týden minimálně 3 kg a více? CHYBA - VŠE ŠPATNĚ!

Hubnout bychom neměli příliš rychle, jinak se dostaví tzv. jojo efekt (= opakovaný cyklus snížení a následného zvýšení váhy; výsledná váha pak dokonce může být vyšší než před začátkem hubnutí).

Kolik je tedy hranice počtu kilogramů při držení diety? Obvykle je to 0,5 - 1 kilogram (maximálně 1,5 kg) za týden. Toto tempo hubnutí ovšem závisí na počáteční hmotnosti, trénovanosti, věku, dědičnosti a pohlaví.

Hubněte, ale netrpte.

 

Jogurt místo majonézy

Zaměňte majonézu za méně kalorický bílý jogurt.

Do pomazánek a salátů použijte bílý jogurt, který má energetickou hodnotu několikanásobně menší. Jogurt má podobnou konzistenci, ale méně tuku i kalorií.

Ve 100 g bílém jogurtu je cca 70 kcal, oproti tomu ve 100 g majonézy může být až 700 kcal (záleží na výrobci). A to už je pořádný rozdíl!

Hlídejte skryté kalorie.

 

Zelenina vám pomůže

Při snaze shodit kilogramy je zelenina tím nejlepším pomocníkem.

Není příliš energeticky vydatná, ale obsahuje hodně vitaminů a potřebné vlákniny. Jen na ni nespoléhejte, protože sama o sobě málokdy zasytí. A navíc by Vám chyběly bílkoviny, pokud byste nasadili výhradně zeleninový jídelníček.

Ideální je tedy zeleninu něčím doplnit, například k zeleninovému salátu si přidávejte vajíčko, kousek šunky či třeba tuňáka. Vařenou zeleninou můžete nahradit buď celou přílohu, nebo alespoň její část.

Dneska jídlo v puse, zítra ho máš v pase.

 

Pijte čistou vodu

Hodně kalorií ušetříte, pokud upravíte svůj pitný režim.

Ve slazených nápojích přijímate zbytečně velké množství energie. Hlavně skryté kalorie a cukry. Nejvíce jich v sobě ukrývají sladké limonády, pivo a tvrdý alkohol, ale také džusy.

Dvoullitrová láhev slazené limonády obsahuje asi 40 kostek cukru, litr 100% džusu s nápisem bez cukru energii, kterou představuje 30 kostek cukru. Takový džus má energetickou hodnotu v průměru 2000 kJ, což je přibližně polovina denní dávky energetického příjmu při hubnutí.

Proto je ideální variantou neperlivá voda či neslazené čaje.

Pitný režim nadevše.

 

Omezte sůl

Doporučená denní dávka je pro člověka 7g. Dokážete si představit kolik je tato porce? Poradíme Vám. 7g soli se rovná rovné kávové lžičce. Přijde Vám to málo nebo hodně? Samozřejmě záleží na jednotlivcích. Pokud solíme s rozumem nemusíme se ničeho obávat. ALE POZOR. Sáhnout po slánce, aniž bychom jídlo ochutnali je velmi špatný zlozvyk. Pozor třeba také na slané buráky.

Solte, ale s rozumem.

 

Konzumujte ryby

Konzumace ryb je pro organismus velice prospěšné. Rybí maso je velmi dobře stravitelné a dietní, obsahuje množství prospěšných látek, které mohou zabránit vzniku závažných nemocí. Rybí maso obsahuje omega – 3 polynenasycené mastné kyseliny), které chrání náš kardiovaskulární systém, pomáhají snižovat krevní tlak a mohou pomoci i při psychických poruchách. Rybí maso obsahuje velice málo tuku, proto je vhodné i při redukčních dietách. Zařaďtě čerstvé ryby do svého jídelníčku alespoň dvakrát týdně a pozorujte pozitivní změnu organismu.

Místo tučného masíčka, raději čerstvá rybička.

 

Když nemáte čas - přemýšlejte

Pokud nemáte čas na přípravu kvalitního jídla, tak není problém sáhnout po trvanlivém jídle, které je kvalitou srovnatelné ke spoustě zdravých a doma připravených jídel. Trvanlivá jídla jsou jak už název napovídá vhodná pro ty, kteří nemají čas a nebo vyrazí někam, kde příprava jídla není možná a nebo je náročná. Většinu těchto trvanlivých jídel lze je připravit do 10 minut. Nic není potřeba vařit, stačí je pouze ohřát.

 


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.