Tma jako lék

Tma jako lék

Kdo by chtěl žít ve tmě? Při této otázce by se asi sotva někdo přihlásil. Všichni chceme vidět jasně, ostře a pokud možno na dobře podsvícené obrazovce. A někteří z nás by byli úplně nejraději, kdyby tma ani neexistovala a nebylo by potřeba chodit spát. Jenže lidský organismus má své meze, a pokud se ho snažíme přesvědčit o tom, že patříme spíše mezi robotická stvoření a ignorujeme volání svého těla, tak se také může stát, že náš systém brzy vyhoří.

Kupujeme si nevídané vychytávky, jako třeba podsvícení poliček, světla do elektrických zásuvek, abychom se v noci nebáli nebo nezakopli, naše elektronika neustále svítí a bliká, aby nás informovala o tom, že vše funguje. Naše obydlí je obklopeno pouličními lampami, svítícími nápisy, výlohami,... . Jak má člověk v tom světelném šumu spát? Samozřejmě, že usnete, ale jaká je kvalita vašeho spánku? Kolik z vás se ráno probouzí s pocitem, že jste stejně unavení, jako když jste usínali?

Jedním z faktorů ovlivňující náš spánek je melatonin neboli spací hormon, který má spoustu prospěšných vlastností, ale ta nejzajímavější je, že vzniká pouze ve tmě. Melatonin zpomaluje proces stárnutí, je to silný antioxidant, zlepšuje kvalitu spánku a samozřejmě, když se dobře vyspíte, cítíte se i mnohem lépe po psychické stránce. Ale teď se nabízí otázka, jak docílit toho, abyste podpořili své tělo a dopřáli mu, co největší tmu?

Prvním krokem je vypojit všechna zařízení produkující světlo, která máte v místnosti, kde spíte. Potřebujete během spánku internet? Jedině, že byste byli náměsíční. Druhým krokem je odtemnit se od venkovního osvětlení. Pouze žaluzie v oknech nestačí, ideální je kombinace se zatemňovacími závěsy, které jsou ze silnější látky. A pokud chcete mít opravdu jistotu naprosté tmy, tak vyzkoušejte spací masku, kterou si před spaním zakryjete oči (ideální i pro ty, co mají přehozený režim a spí přes den).

Samotná tma může být skvělý pomocník při zlepšení kvality vašeho spánku, téměř nic to nestojí a můžete se konečně vyspat do růžova. Pokud i přes to se cítíte nevyspale, je potřeba hledat příčinu ještě někde jinde.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.