Tiramisu s hromadou kalorií bez výčitek

Tiramisu s hromadou kalorií bez výčitek

Máte chuť na tiramisu, nebo máte chuť na hromadu zbytečných tuků a cukrů?

Zkuste si připravit tento lahodný italský dezert s námi s minimem cukrů a tuků se čtvrtinou hodnotou kalorií. Pro porovnání přikládáme oba recepty i s kalorickými hodnotami.

Ingredience na tyramisu, které budeme potřebovat

2 lžíce kakaa 10g hořké čokolády 2 balíčky cukrářských piškotů vynechejte nebo 100g celozrných sušenek 2 ks vajec x 2 balíčky mascarpone 2 vaničky tvarohu 0.5% tuku 1 hrníček instantní kávy 1 hrníček instantní kávy 2 lžíce krystalového cukru stévie nebo sladidlo dle chuti 2 - 3 lžičky amaretta 2 lžičky tuzemského rumu.

Kalorické hodnoty tyramisu

kakao = 152 kcal
čokoláda = 55 kcal
piškoty = 1980 kcal
celozrné sušenky = 457 kcal
vejce = 160 kcal
tvaroh = 329 kcal
mascarpone = 1857 kcal
káva = 8 kcal
káva = 8 kcal
stévie = 0 kcal
cukr = 80 kcal
rum = 20 kcal
amaretto = 70 kcal
-------------------------------------
Celková hodnota kcal 4.307
Celková hodnota kcal 869

1 Recept

Nejprve uvaříme kávu a nejlépe ji pak nalijeme do hlubokého talíře. Budeme ji potřebovat vlažnou. Připravíme si dvě misky. Vajíčka rozdělíme na bílek a žloutek, do každé misky jednu část. Ke žloutku přidáme dvě polévkové lžíce cukru a zamícháme. Necháme rozpustit a zatím připravíme z bílku tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme 2 balení sýra Mascarpone a zamícháme (nešlehat!), dokud se to nespojí. Potom do hmoty pomalu vmícháme sníh, aby nesplaskl. Do vlažné kávy nezapomeneme přidat 2 - 3 lžičky Amaretta. Vezmeme malou dortovou formu nebo jinou nádobu, ve které chceme připravit Tiramisu. Do kávy namáčíme piškoty, doporučuji jen na jedné straně, a uděláme základnu. Na to dáme poctivou vrstvu krému a další vrstvu namočených piškotů. Poslední vrstva musí být krém. Povrch tiramisu posypeme kakaem, nejlépe přes sítko, a dáme přes noc do lednice.

2 recept

Nejprve uvaříme kávu a nejlépe ji pak nalijeme do hlubokého talíře. Budeme ji potřebovat vlažnou. Do misky vložíme 2 vaničky tvarohu a zamícháme se stévii či sladidlem. Do vlažné kávy nezapomeneme přidat 2 lžičky tuzemského rumu. Vezmeme malou dortovou formu nebo jinou nádobu, ve které chceme připravit Tiramisu. Do kávy namáčíme celozrnné sušenky a uděláme základnu. Na to dáme poctivou vrstvu tvarohu a další vrstvu namočených celozrnných sušenek. Poslední vrstva musí být krém. Povrch tiramisu posypeme strouhanou hořkou čokoládou a dáme přes noc do lednice.

Co je tiramisu?

Tiramisu je tradiční italský dezert, který se skládá z vrstev čerstvě uvařených piškotů namočených do espresso a líhovaných, které jsou poté obloženy smetanovou směsí a kakaovým práškem. Tento dezert se obvykle doplní o čerstvé ovoce nebo sušené ořechy.

Recept na Tiramisu

Níže je jeden z nejoblíbenějších a nejlepších receptů na tiramisu:

Suroviny:
• 2 šálky espresso 
• 1/2 šálku líh
• 8 piškotů
• 2 šálky smetany
• 2 šálky mascarpone sýra
• 1/4 šálku cukru
• Kakaový prášek na posypání

Postup:
1. Uvařte espresso a nechte vychladnout.
2. Do espresso přidejte líh a smíchejte.
3. Do mísy dejte piškoty a zalijte je espresso směsí.
4. V samostatné míse smíchejte smetanu, mascarpone a cukr.
5. Přeneste směs do piškotů a lehce ji rozetřete.
6. Na vrch dejte další vrstvu piškotů a zalijte je zbývající espresso směsí.
7. Nahoře dejte poslední vrstvu smetany a posypte jí kakaovým práškem.
8. Dezert dejte do chladničky na alespoň 4 hodiny nebo ještě lépe přes noc.
9. Tiramisu je připraveno k servírování.

Čím se dá nahradit amaretto?

Amaretto může být nahrazeno jinými likéry, jako je například Frangelico, Grand Marnier, Drambuie nebo Bailey's Irish Cream. Nebo můžete použít směs sladkého sherry nebo vermutu s přídavkem mandlového nebo vanilkového extraktu.

Jak udělat tiramisu bez mascarpone?

Tiramisu lze připravit bez mascarpone, a to tak, že nahradíte tučný krém z mascarpone směsí smetany, šlehačky, ztužovače šlehačky, žloutku a cukru. Nejprve smíchejte smetanu nebo šlehačku s ztužovačem šlehačky a cukrem. Pak přidejte žloutek a vše dobře promíchejte. Připravený krém nalijte do formy na tiramisu a nechte jej v chladničce ztuhnout. Potom připravte kávovou náplň smícháním espressa s cukrem a likérem. Nakonec navrstvěte krém a dortové plátky a poté zalijte kávovou náplní. Tiramisu dejte do chladničky nejlépe na noc a hotovo!

Tiramisu bez vajec

Tiramisu je tradiční italské dezert, který je obvykle vyroben s bílkovinami, které pocházejí z vajec. Nicméně, je možné udělat bezvaječnou verzi tohoto dezertu.

Budete potřebovat:

- 2 šálky (250 g) silného kávového nápoje
- 1 velkou láhev (500 ml) mascarpone nebo ricotta sýra
- 1/4 šálku (60 ml) cukru
- 2 lžíce (20 g) mletého kakaa
- 500 g bílého pudinku
- 250 g zakysané smetany
- 250 ml smetany na šlehání
- 2 lžíce (20 ml) konjaku nebo brandy
- 2 lžíce (20 ml) citronové šťávy
- 2 lžíce (20 g) krupicového cukru

Postup:

  1. Smíchejte kávu, cukr a kakao ve středně velké misce.
  2. Dejte hrnec s vodou na vařič a přiveďte ji k varu.
  3. Do hrnce s vroucí vodou vložte misku s pudinkem a míchejte, dokud se nerozpustí.
  4. Odstraňte misku s pudinkem z vařiče a nalijte jej do směsi kávy.
  5. Smíchejte mascarpone nebo ricotta sýr, smetanu na šlehání, konjak nebo brandy a citronovou šťávu ve středně velké misce.
  6. Do směsi sýru pomalu přidávejte směs kávy a pudinku a míchejte, dokud se nespojí.
  7. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a krupicový cukr a důkladně promíchejte.
  8. Nalijte směs do zapékací misky a dejte ji na 2 hodiny do lednice.
  9. Po 2 hodinách vyndejte misku s tiramisu a ozdobte ji krupicovým cukrem.
  10. Podávejte chlazené.

Proč je Tiramisu tak oblíbený? Tiramisu je oblíbený pro svou jedinečnou směs krémových, sladkých a mírně slaných chutí. Jeho kombinace kávového likéru, mascarpone, piškotů a kakaa je dokonalá a příjemná na jazyku. Jeho lehkost také přispívá k jeho popularitě. Navíc, tento dezert je velmi snadný na přípravu a může být upravený do mnoha různých variací. Jeho jednoduchost a univerzálnost jsou další příčinou jeho obliby.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.