články

Užívání vajec při hubnutí

Užívání vajec při hubnutí

Kdysi jedna studie mylně označila vejce za zdraví škodlivou potravinu, dnes již ale víme, že to není pravda, právě naopak vejce hladinu cholesterolu snižují. Navíc mají spoustu skvělých látek, které z vejce dělají superpotravinu. Zde jsou 3 důvody, proč bychom měli jíst vejce:

Vejce je kvalitní bílkovina

Ne nadarmo se biologická hodnota bílkovin určuje podle vaječné bílkoviny, tato bílkovina má totiž nejpříznivější složení, jsou v ní obsaženy všechny esenciální aminokyseliny. Esenciální aminokyseliny jsou nezbytné pro zachování svalové hmoty, pro správné fungování reprodukčních orgánů, ale také pro zdravou pleť, zuby a nehty. Stravitelnost vejce je 98-100%, proto je na konzumaci vajec založena spousta diet. Vejce obsahuje sice jen 12% bílkovin, ale nenechte se zmást, kromě vody je to totiž hlavní složka vejce. Obzvláště bílek je tvořen hlavně vodou a bílkovinami, vše ostatní tvoří pouhá 2%.

Vitamíny a minerální látky

Vejce je plné vitamínů a minerálních látek. Častou chybou je, že lidé při dietě jedí pouze bílek, protože jim žloutek připadá moc tučný, přitom právě žloutek je nadupaný všemi těmi vitamíny a dalšími prospěšnými látkami. Vejce obsahuje všechny vitamíny kromě vitamínu C, je významným zdrojem hlavně vitamínů A, D a riboflavinu. Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku, ze stopových prvků je významný např. selen. Obsah vitamínů a minerálních látek lze ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje koncentrace vitamínu E, jódu a selenu.

Příznivé složení tuků

Přestože je vejce živočišného původu, převažují u něj nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro naše zdraví. Vejce mají také vysoký obsah omega-6 a omega-3 mastných kyselin, a to v příznivém poměru. Mimo jiné nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu cholesterolu v krvi. Tento fakt vyvrací pověru, že jsou vejce nebezpečná kvůli vysokému obsahu cholesterolu. Vejce sice obsahují cholesterol, ale jejich konzumace nevede k jeho zvyšování v krvi, naopak ho mírně snižují.

Vajíčková dieta

Vajíčková dieta slibuje úbytek na váze již za několik dní. Jídelníček obsahuje plno zdravých bílkovin, které vám mohou pomoci shodit za den až jedno kilo dolů.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.