Vajíčka jako základ snídaně

Vajíčka jako základ snídaně

Víte, že pokud se celý den moc nehýbeme tak ženské tělo funguje denně se cca 1.200 - 1.500kcal ? To znamená, že abychom měli výdej energie stejný jako příjem, musíme denně sníst alespoň 1.500kcal. Pokud jíme 5x denně, jsou to porce jídla o 300kcal. Máte chuť na vejce s pečivem? Zde máte recept jak si je připravit aby splňovali limit 300kcal.

1 slepičí vejce o průměrné hmotnosti 50g má 80kcal. Pokud byste si dali jen bílek, tak kcal hodnotu vajíčka snížíte na 16 kcal. Docela velký rozdíl, že? Navíc je bílek tvořen z 88% jen z bílkovin. Použijte malinké množství tuku například olivový olej nebo máslo. Pokud budete chtít můžete zakomponovat i šunku. Pečivo jezte to, které Vám chutná. Běžný bílý rohlík má stejnou kalorickou hodnotu. Na rozdíl mezi celozrným a běžným pečivem budeme připravovat samostatný článek.

5 g másla = 37kcal
3 vaječné bílky = 48 kcal
50 g šunky min. 85% masa = 43 kcal
1 ks pečiva = 160 kcal
------------------------------------------
Celkem = 289 kcal

A jak vypadali vaše smažené vajíčka dříve, podívejme se jak by vypadala smažená vajíčka kdybychom vařili z běžných surovin a porcí, se kterými jsme se dostali k nadváze či obéznosti.

10 g másla = 74 kcal
3 vejce = 240 kcal
50 g slaniny = 200 kcal
2 ks pečiva = 320 kcal
------------------------------------------
Celkem = 834 kcal

Takřka 3x vyšší hodnota kcal a k tomu ještě jen tukových. Důležité pokud máte chuť na variantu č. 2 tak si ji samozřejmě dát můžete, ale v třetinovém množství. Varianta č. 1 je nejen z mála kalorií, ale navíc jen z bílkovinových.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.