Vitamíny a hubnutí

Vitamíny a hubnutí

Každý už určitě viděl nějakou reklamu na multivitaminy, že jsou zdravé a nezbytné pro naše zdraví. Ale je tomu opravdu tak? Musíme do sebe každý den cpát tabletky s vitamíny, abychom se udrželi zdraví, nebo stačí pouze zdravá vyvážená strava?

Problémem u většiny lidí v současném světě není nějaký závratný nedostatek, ale spíše dlouhodobý mírný nedostatek vitamínů. Příznaků si často ani nevšimneme, nebo je přiřazujeme k jiné příčině. Mezi příznaky nedostatku vitamínů patří únava, horší kvalita pleti, vlasů, nehtů a zubů, jsme náchylní k různým nemocem, nedaří se nám zhubnout, nebo naopak nabrat svalovou hmotu. Těmto problémům také přispívá nadmíra alkoholu, kouření, nedostatek pohybu a stres.

S mírným nedostatkem vitamínů se potýkají i ti, kteří se snaží dodržovat zdravou vyváženou stravu. Jak je to možné? Moderní svět se liší od všeho, co bylo dřív. Ovoce a zelenina, hlavní zdroje vitamínů, cestují stovky kilometrů od pěstitele ke spotřebiteli. Aby tuto cestu vydržely, aby rychle rostly a aby dobře vypadaly, výrobci používají všemožné chemické látky, pesticidy a hnojiva, které mají mimo jiné i ten důsledek, že v ovoci a zelenině zničí spoustu vitamínů. Tyto plodiny jsou také oslabeny šlechtěním a genetickou modifikací. Proto z nich nezískáme tolik vitamínů, kolik by z nich získali lidé před sto lety. 

To ale neznamená, že bychom měli přestat jíst ovoce a začít se cpát umělými vitamíny, právě naopak, ovoce a zeleninu bychom měli jíst co nejvíc, nejlépe domácí, nebo alespoň v biokvalitě. Spíše než na vitamíny celkově, měli byste se zaměřit na dostatečný příjem jednotlivých vitamínů. Dostatek vitamínů by si měli hlídat hlavně tyto skupiny lidí: 

Těhotné a kojící ženy

Těhotenství a kojení klade zvláštní nároky na výživu ženy, např. potřeba vitaminů je v této době zvýšena o 30 až 100 %. Ženy v tomto období potřebují více kyseliny listové, vitaminu C, některých dalších vitaminů skupiny B (především vitaminu B1, B2, B6), železa, zinku, jódu, vápníku a hořčíku.

Děti a mladiství

V období růstu a dospívání se zvyšují potřeby organismu na energii a nutrienty, potřebné k procesu tvorby nových tkání. Jedná se především o kyselinu listovou, vitamin B1, B2, železo, vápník a jód.

Lidé při redukční dietě

Při déletrvající redukční dietě, kdy je omezena konzumace tuků, může dojít zejména k nedostatku vitaminů rozpustných v tucích. Pokud není součástí diety zvýšená spotřeba ovoce a zeleniny, je denní konzumace vitaminových preparátů s minerálními látkami v podstatě nezbytná.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.