Vykouření 20 cigaret najednou může člověka zabít

Vykouření 20 cigaret najednou může člověka zabít

Kouření - nešvar, s kterým se setkáváme ve svém životě každý den. I když se světové zdravotnické organizace snaží všemožně upozorňovat, leckdy i drastickým způsobem, na škodlivost tohoto zlozvyku, kuřáci se odradit jen tak nenechají.

Nikotin je však jed, který může člověka zabít.

Jedna cigareta obsahuje cca 10 mg nikotinu, ale kuřák absorbuje z toho množství pouze 1-3 mg. Smrtelná dávka nikotinu pro průměrného člověka se pohybuje mezi 50-60 mg, to jest vykouřením 15 až 20 cigaret. To by znamenalo, že smrt může nastat po vykouření jedné krabičky cigaret - avšak najednou, což je v reálu malá pravděpodobnost. Hladina nikotinu v krvi mezi jednotlivými vykouřenými cigaretami vždy klesne a tak se nemůže stát, že by i náruživému kuřákovi, který kouří jednu cigaretu za druhou, hrozila otrava nikotinem a smrt.

Nikotin v lidském organismu moc dlouho nesetrvá - jeho poločas rozpadu je kolem 60 minut.

Návyková droga nazývaná nikotin je  jednou z nejužívanějších látek, která ovlivňuje mozkové pochody. Je to nejčastěji užívaná nejnávykovější psychoaktivní látka.  Velmi rychle proniká do krevního oběhu a už po deseti vteřinách od jeho vdechnutí se objeví v mozku.

V přirozeném stavu je nikotin bezbarvým tekutým alkaloidem, který se nachází v rostlině tabáku. Alkaloidy jsou organické sloučeniny složené z dusíku, vodíku, uhlíku a občas kyslíku.

Kouření způsobuje mnoho závažných zdravotních komplikací, které způsobují smrt. I když se v posledních desetiletích podstatně zvýšily kampaně proti konzumaci tabákových výrobků, tak je počet obětí tabáku třikrát vyšší než před 10 lety.

Světová nadace pro plíce -WLF uvedla, že kouření v aktivní, nebo pasivní podobě usmrtí v tomto století miliardu lidí. V ČR předčasně zemře na nemoci způsobené kouřením každý rok více než 18 000 osob.

Avšak ani tato strašlivě vypadající čísla nedokáží náruživé kuřáky přesvědčit o tom, že kouření tabákových výrobků nenávratně poškozuje jejich zdraví a hrozí jim v budoucnu velmi vážné zdravotní komplikace.

Výzkumy prokázaly, že kouření způsobuje rakovinu plic a další nemoci dýchacích cest, je odpovědné za vznik poloviny nádorů močového měchýře.

Nemalou měrou se kouření tabákových výrobků také podílí na srdečních onemocněních, která jsou na naší planetě nejčastější příčinou smrti.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.