Články

VYTVARUJTE SI SVOJI VYSNĚNOU POSTAVU

VYTVARUJTE SI SVOJI VYSNĚNOU POSTAVU

Někoho to možná vyděsí, někdo naopak řekne, že už nyní je pozdě. Fakt ale je, že nabírání svalové hmoty nebo hubnutí je dlouhodobý proces a nelze docílit kýženého výsledku za pár dnů. Jsou to spíše týdny a měsíce. A proto říkáme: Nyní je ten správný čas začít makat na své postavě do plavek!

STANOVTE SI TRÉNINKOVÝ PLÁN A CÍLE

Doma i ve fitness centrech najdete spoustu lidí, kteří cvičí jen tak, podle toho, co se jim zrovna chce. To je skvělá varianta, pokud máte posilování nebo běh jen jako pravidelnou rekreační aktivitu. Pokud ale máte jasný cíl, tedy do léta vytvarovat svoji postavu do plavek, je třeba stanovit si tréninkový plán, který je vhodný pro vaše snažení. Systematické cvičení, kdy plníte daný plán, totiž na rozdíl od toho pocitového přináší prokazatelně lepší výsledky. Stanovuje se v něm nejen to, co máte zvednout nebo kolik uběhnout, ale také potřebný čas a aktivity pro správnou regeneraci, která je neméně důležitá.

Pokud nevíte, jaký tréninkový plán by byl ten nejvhodnější, nebojte se oslovit odborníka, který vám jej sestaví i na několik měsíců dopředu a ten poté dodržujte!

VYTVOŘTE SI VHODNÝ JÍDELNÍČEK

Říká se, že vhodné stravování tvoří až 70% úspěchu. My si nemyslíme, že se to dá nějak přesně vyjádřit, ale rozhodně to není scestné tvrzení. Stejně jako u tréninkového plánu se nebojte ani u tvorby svého jídelníčku oslovit někoho, kdo vám jej sestaví. Můžete se sice řídit obecnými radami, které doporučují tolik a tolik bílkovin, sacharidů a aminokyselin, ale jak víte, že je to pro vás skutečně to nejlepší? Maximální efekt získáte, pokud si necháte přesně spočítat a doporučit v jakém množství a jaká jídla a sportovní výživu do svého jídelníčku zařadit.

MOTIVUJTE SE

Při cvičení je nesmírně důležitá technika, strava i regenerace, ale ve skutečnosti je motivace tím nejdůležitějším, co rozhoduje o našem úspěchu. Je tedy nesmírně důležité, abyste nepolevili především ve vaší vůli to dokázat. Sdílejte s přáteli svoji vášeň i své plány, zapojte se do komunity, která se zabývá cvičením a tam najděte si příběhy a fotky lidí, kteří si díky neutuchající touze splnili svůj sen o ideální postavě. A nakonec, vytvořte jeden takový příběh i vy. Skvělým nástrojem jak motivovat sebe i ostatní je například populární fotka Before/After, která v několika fotografiích zdokumentuje vaše snažení.

Motivovat se můžete také formou nejrůznějších odměn, ať už to je lahodná odměna za splněný týdenní trénink, nebo například letní dovolená, kde nebudete dělat nic jiného, než odpočívat a chlubit se svojí dokonalou postavou! Pokud máte problém s motivací k návštěvě fitness center, může pro vás být zase zajímavým impulsem třeba pořízení kvalitního běžeckého pásu pro domácí cvičení.

NESLEDUJTE SE KAŽDÝ DEN

Jednou z věcí, kterou lidé často dělají, je, že se příliš sledují. A to nejen v zrcadle, ale také na displeji váhy. Každý den, po probuzení, po každém cvičení, po sprše, po jídle a podobně. Lidi, kteří cvičí, zkrátka chtějí vidět výsledky a pro některé se z toho stává až posedlost. Je třeba si ale uvědomit, že naše postava se formuje pomalu, a když se budeme příliš sledovat, nikdy neuvidíme skutečný výsledek. Zkuste se tedy týden nebo dva nestoupat na váhu, nepózovat před zrcadlem. Pak teprve uvidíte skutečnou změnu.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.