Zdravé tuky

Zdravé tuky

Tuky jsou jednou z hlavních složek naší stravy. Spousta lidí si mylně myslí, že když chtějí zhubnout, musí omezit příjem tuků. Naopak tuky jsou pro nás důležité, je ale třeba jíst ty „správné“. Které jsou ale ty správné tuky? Tuky, tedy jejich hlavní složka – mastné kyseliny, mají základní dělení na nasycené a nenasycené. Toho si můžete všimnout i v nutričních hodnotách výrobků. 

Omezte nasycené tuky

Nasycené mastné kyseliny jsou ty „špatné“, zvyšují hladinu cholesterolu v krvi, a proto bychom jejich příjem měli omezit. Jsou obsaženy zejména v živočišných tucích, jako je sádlo, tučné maso, nebo sýry. Výjimkou jsou vejce, v nichž jsou obsaženy látky, které naopak snižují hladinu cholesterolu. Pozor bychom si také měli dát na palmový olej, který má vysoký obsah nasycených mastných kyselin, navíc jeho velkovýroba má velmi negativní vliv na životní prostředí. Palmový olej sice nepoužíváte běžně ke smažení, ale používá se při výrobě spousty potravin (např. Bebe, Bohemia chips, Nestlé). 

Pozor na trans-mastné kyseliny

Trans-mastné kyseliny sice patří mezi nenasycené tuky, rozhodně ale nejsou zdraví prospěšné. Stejně jako nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu, navíc se jim dává za vinu spousta dalších onemocnění. V přírodě se běžně nevyskytují, najdete je hlavně ve ztužených tucích. K jejich výrobě se používají levné rostlinné oleje, které se ztuží, vzniká tak ztužený tuk, který je podobný máslu, ale je levnější. Tyto tuky se pak prodávají ve formě různých levných margarínů. Trans-tuky také vznikají při smažení a fritování. 

Jezte ořechy a ryby

Kromě trans-tuků jsou ostatní nenasycené tuky ty zdravé, snižují hladinu cholesterolu, takže bychom je měli preferovat. Nenasycené tuky najdete hlavně v rostlinných potravinách. Dobrým zdrojem jsou ořechy a semínka, které mají sice velký obsah tuků, ale zato těch „zdravých“. Nesmíme zapomenout na esenciální mastné kyseliny, které jsou pro nás nezbytné. Jsou to tzv. omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, nejvíce jsou obsaženy v rybím tuku, semínkách a mořských plodech.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.