Zumba

Zumba

O zumbě

Stylový tanec se k nám dostal až z daleké Kolumbie, kde ho vymyslela dnešní ikona zumby Alberto „Beto“ Perez. Bývalý učitel aerobiku k novému způsobu tance přišel v devadesátých letech pouhou shodou okolností. Na své hodině pouze improvizoval, avšak jeho styl i pohyby se natolik ujaly, že se dnes tančí po celém světě. Jedná se o aerobní formu tréninku, kdy se pracuje s přestávkovým tréninkem. Mezi jednotlivými úseky skladeb tanečníci mají krátký čas na vydýchání se. Mění se také tempo skladeb, které kolísá z náročných na pomalejší. Zumba jako každý tanec, má své předepsané kroky. Kombinuje aerobik a fitness cvičení s latinskoamerickými tanci. Také často využívá africké či řecké rytmy.

Průběh lekce

Celá hodina začíná zpravidla zahřátím se a rozjezdovou sestavou, kdy se tanečníci navodí do stylu pohybů i psychické pohody. Následuje klasická hodina zumby, kdy se střídají jednotlivé styly tance od salsy až po mambo, hiphop nebo africké tance. Jednotlivé sestavy se účastníci kurzu učí tzv. "za pochodu", avšak složitější formace vysvětlují lektoři před spuštěním písně. Hudba připomíná jednu velkou latinskou party a ačkoliv se lidé brzy zapotí, pocit euforie trvá průměrně delší dobu než při běžné pohybové aktivitě.

Proč chodit na zumbu?

Zumba má mnoho účinných a pozitivních vlivů jak na vaše tělo, tak na celou mysl. Nejen, že vám pomůže hubnout a tvarovat postavu, ale také odbourává každodenní stres, zlepšuje náladu a zajistí plno energie, kterou v životě potřebujete. Můžete tam poznat nové lidi, se kterými si užijete spoustu zábavy. Můžete se pomocí zumby vyjádřit a vyřádit. Také se vám zvedne sebevědomí. Rychlým, pravidelným a namáhavým cvičením se vám z těla díky potu vyplavují špatné toxické látky, které se denně hromadí nejen stravou, ale také stresem. Společně s toxiny se také uvolňují tzv. Hormony štěstí (endrorfiny). Se zumbou je ideální kombinovat i jiné cvičení, jako je třeba jóga, pilates, posilování atd.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.