Jak alkohol ovlivňuje hubnutí

Jak alkohol ovlivňuje hubnutí

Jak alkohol ovlivňuje hubnutí?

Přehled

Pití alkoholu je oblíbenou zábavou pro lidi, společensky i kulturně.

Některé studie naznačují, že alkohol může mít zdravotní přínos. Například červené víno může snížit riziko srdečních onemocnění.

Alkohol však hraje velkou roli také při regulaci hmotnosti. Kdokoli, kdo chce odhodit ty poslední tvrdohlavé kila, měl by zvážit přeskočení večerní sklenky vína.

Zde je několik způsobů, jak může alkohol znemožnit vaše hubnutí a co byste místo toho měli pít.

Jak alkohol ovlivňuje vaše hubnutí


1. Alkohol je „prázdná“ kalorie

Alkoholické nápoje se často označují jako „prázdné“ kalorie. To znamená, že dodávají tělu kalorie, ale obsahují velmi málo živin.

V jedné plechovce piva o objemu 350ml je téměř 155 kalorií a 125 kalorií ve sklenici červeného vína o. Pro srovnání by doporučená odpolední svačina měla mít mezi 150 a 200 kalorií. Noc s několika nápoji může vést ke konzumaci několika stovek kalorií navíc.

Nápoje, které obsahují tzv. mixéry, jako je ovocný džus nebo soda, obsahují ještě více kalorií.

 

2. Alkohol může ovlivnit vaše orgány

Primární rolí vašich jater je fungovat jako „filtr“ pro všechny cizí látky, které vstupují do vašeho těla, jako jsou drogy a alkohol. Játra také hrají roli v metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin.

Nadměrná konzumace alkoholu může vést k tomu, co je známé jako alkoholická tučná játra.

Tento stav může poškodit vaše játra a ovlivnit způsob, jakým vaše tělo metabolizuje a ukládá sacharidy a tuky.

Změny ve způsobu, jakým vaše tělo ukládá energii z jídla, mohou velmi ztěžovat hubnutí. Více v našem článku Účinky alkoholu na vaše tělo.

 

3. Alkohol může přispívat k přebytku břišního tuku

„Pivní pupek“ není jen mýtus.

Potraviny s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, jako jsou ty, které se nacházejí v cukrovinkách, sodě a dokonce i v pivu, mají také vysoký obsah kalorií. Kalorie navíc se nakonec v těle uloží jako tuk.

Konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem cukru může rychle vést k přírůstku hmotnosti.

 

4. Alkohol ovlivňuje úsudek ... zejména s jídlem

Dokonce i ten nejtvrdší fanoušek zdravé stravy bude mít potíže s nutkáním jíst, když je pod vlivem alkoholu.

Alkohol snižuje zábrany a může vést ke špatnému rozhodování v zápalu - zejména pokud jde o výběr potravin.

Účinky alkoholu však předčí i společenskou etiketu pití alkoholu.

Nedávná studie na zvířatech zjistila, že myši, kterým byl podáván ethanol po dobu tří dnů, prokázaly významné zvýšení příjmu potravy. Tato studie naznačuje, že alkohol může ve skutečnosti spouštět signály hladu v mozku, což vede ke zvýšené potřebě jíst více jídla.

 

5. Alkohol a pohlavní hormony

Je dlouho známo, že příjem alkoholu může ovlivnit hladinu hormonů v těle, zejména testosteronu.

Testosteron je pohlavní hormon, který hraje roli v mnoha metabolických procesech, včetně schopnosti tvorby svalů a spalování tuků.

Jedna studie zjistila, že nízké hladiny testosteronu mohou předpovídat prevalenci metabolického syndromu u mužů. Metabolický syndrom je charakterizován:

  • vysokým cholesterolem
  • vysokým krevním tlakem
  • vysokou hladinou cukru v krvi
  • vysokým indexem tělesné hmotnosti

Navíc nižší hladiny testosteronu mohou ovlivnit kvalitu spánku, zejména u starších mužů.

Index tělesné hmotnosti (Body Mass Index) vám pomůže změřit BMI kalkulačka, která vám dokáže vypočítat například kolik jídla byste měli denně sníst.

 

6. Alkohol může negativně ovlivnit váš spánek

Sklenička před spaním může znít jako zaručený recept na dobrý noční odpočinek, ale možná to budete chtít trošku zvážit.

Výzkum naznačuje, že alkohol může během spánkových cyklů vést ke zvýšenému období bdělosti.

Nedostatek spánku, ať už z důvodu nedostatku spánku nebo poruchy spánku, může vést k nerovnováze hormonů souvisejících s hladem, sytostí a ukládáním energie.

 

7. Alkohol ovlivňuje trávení a příjem živin

Vaše sociální úzkost není jediná věc, kterou alkohol potlačuje. Příjem alkoholických nápojů může také bránit správné funkci trávení.

Alkohol může způsobit stres na žaludek a střeva. To vede ke sníženému vylučování trávicího traktu a pohybu potravy traktem.

Sekrece trávicího traktu jsou základním prvkem zdravého trávení. Rozkládají potravu na základní makro- a mikroživiny, které jsou tělem absorbovány a využívány.

Příjem alkoholu na všech úrovních může vést ke zhoršení trávení a vstřebávání těchto živin. To může výrazně ovlivnit metabolismus orgánů, které hrají roli při regulaci hmotnosti.

 

Sečteno a podtrženo

Zatímco úplné vyloučení alkoholu z vaší stravy nemusí být nutně jediným způsobem, jak zhubnout, existuje mnoho vylepšení, které lze udělat na vaší zdravotní cestě - pouhým snížením alkoholu.

Můžete si užít zdravější tělo, lepší spánek, lepší trávení a méně těchto přebytečných „prázdných“ kalorií. Přečtěte si i další článekn a toto téma: Alkohol a hubnutí. Jak nám udrží štíhlou linii?

A pokud máte v plánu pít, vychutnejte si vodku nebo whisky- a vynechejte sódu! Nezapomeňte především na Českou whisky.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.