Články

Domácí proteinové tyčinky: 9 nejlepších receptů

Domácí proteinové tyčinky: 9 nejlepších receptů

Proteinové tyčinky představují snadný a rychlý způsob, jak tělu zajistit dostatečný přísun bílkovin kdykoliv během dne. Mohou posloužit jako alternativa k běžné svačině a sáhnout po nich lze i tehdy, pokud nemáte možnost se normálně najíst. Oceníte je tak třeba za volantem.

Kvalitní proteinové tyčinky jsou vhodné jako chutná odměna po sportovním tréninku, turistickém výšlapu nebo jiné fyzické aktivitě. Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny mají vysokou sytící schopnost a podporují funkci metabolismu. Proteinové tyčinky s vhodným složením tak můžete v rozumném množství zařadit i do redukčního jídelníčku.

Jestliže si přejete mít naprostou kontrolu nad složením proteinových tyčinek nebo si je chcete dopřát výrazně levněji oproti cenám v obchodech, můžete si je zkusit vyrobit sami doma. Připravili jsme si pro vás 10 báječných receptů na ty nejlepší proteinové tyčinky, které si hravě zvládnete vyrobit sami.

Rozdíl oproti kupovaným proteinovým tyčinkám je také ve způsobu skladování. Pokud se do nich nepustíte hned, uchovávejte je v chladu v ledničce.


1. Výživné čokoládové proteinové tyčinky s ořechy

Ingredience

  • ¼ hrnku čokoládového syrovátkového proteinu

  • ½ hrnku ovesné mouky (nebo rozmixovaných vloček)

  • ½ hrnku rostlinného mléka

  • ⅛ hrnku přírodního kakaa

  • ⅛ hrnku kokosové mouky

  • 2 lžíce nasekaných lískových ořechů

Na polevu:

  • 50 g kvalitní hořké čokolády

Postup

Všechny suroviny kromě hořké čokolády důkladně rozmixujeme, aby vznikla hladká hmota. Do této hmoty zapracujeme nasekané ořechy a ručně z ní vytvarujeme 3 tyčinky, které rozložíme na menší plastový tác a dáme na několik minut ztuhnout do mrazáku.

Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu. Pokud by byla poleva příliš tuhá, můžeme do ní přidat malé množství kokosového oleje nebo kakaového másla.

Tyčinky po celém povrch polijeme připravenou polevou a znovu umístíme na několik minut do mrazáku, než poleva zcela zatuhne.

2. Proteinové tyčinky s mandlemi a bílou čokoládou

Ingredience

  • ¼ hrnku syrovátkového proteinu s vanilkovou příchutí

  • ¼ hrnku rostlinného mléka (např. mandlového)

  • 4 polévkové lžíce mletých mandlí

  • 2 polévkové lžíce kokosové mouky

  • malé množství vanilkové esence (není nutné)

Na polevu a zdobení:

  • 50 g bílé čokolády bez přidaného cukru

  • 2 polévkové lžíce sekaných mandlí


Postup

Všechny suroviny kromě sekaných mandlí a čokolády na polevu důkladně rozmixujeme. Následně ručně vytvarujeme 4 stejně velké tyčinky. Klademe je na tác a vložíme na několik minut ztuhnout do mrazáku.

Ve vodní lázni rozpustíme bílou čokoládu. Pokud by byla poleva příliš tuhá, můžeme přidat malé množství kokosového oleje nebo kakaového másla.

Tyčinky po povrchu polijeme připravenou polevou a posypeme 1 lžící sekaných mandlí a dáme zatuhnout do ledničky nebo do mrazáku.

3. Mandlové proteinové tyčinky provoněné skořicí

Ingredience

  • ¾ hrnku mandlového másla

  • 140 g vanilkového syrovátkového proteinu

  • 1 a ½ hrnku ovesných vloček rozmixovaných na mouku

  • 1/3 hrnku javorového sirupu

  • 1 kávová lžička skořice

Na polevu a zdobení:

  • 50 g kvalitní čokolády bez přidaného cukru

  • ¼ hrnku sekaných mandlí

Postup

Všechny suroviny kromě čokolády na polevu důkladně promícháme. Vzniklou hmotu rozprostřeme rovnoměrně na tác nebo menší pekáč vyložený pečícím papírem a dáme ztuhnout do mrazáku.

Ve vodní lázni si mezitím připravíme čokoládovou polevu. Hmotu polijeme polevou a ozdobíme sekanými mandlemi. Znovu dáme zatuhnout do mrazáku cca na 30 minut. Na závěr ztuhlou hmotu ostrým nožem rozkrájíme na stejně velké tyčinky.

4. Kokosovo-jablečné proteinové tyčinky s čokoládovou polevou

Ingredience

  • ½ hrnku kokosového másla

  • 100 g vanilkového syrovátkového proteinu

  • 3 polévkové lžíce drcených nebo mletých lněných semínek

  • 2 polévkové lžíce javorového sirupu

  • 2 polévkové lžíce jablečného pyré

  • 2 polévkové lžíce ovesné mouky nebo rozmixovaných ovesných vloček

  • 2 polévkové lžíce kokosové mouky

  • Kokosové aroma

Na polevu:

  • 50 g kvalitní hořké čokolády bez přidaného cukru

  • ½ lžíce kokosového oleje

Postup

Nejprve promícháme vlhké suroviny (kokosové máslo, jablečné pyré, javorový sirup a několik kapek kokosového aroma). Postupně zapracujeme ostatní suché ingredience a důkladně rozmícháme, dokud nevznikne jednolitá hmota.

Hmotu rozprostřeme rovnoměrně na tác nebo menší pekáč vyložený pečícím papírem a dáme na několik minut ztuhnout do mrazáku.

Mezitím si ve vodní lázni připravíme polevu rozpuštěním čokolády s kokosovým olejem a poléváme jí tyčinkovou hmotu. Můžeme dozdobit strouhaným kokosem nebo sekanými ořechy. Znovu vložíme přibližně na 30 minut do mrazáku.

Na závěr hmotu s polevou rozkrájíme ostrým nožem na 8 stejně velkých tyčinek.


5. Ovocné proteinové tyčinky

Ingredience

  • 1 hrnek různých druhů sušeného ovoce (například brusinky, datle, meruňky)

  • 1 hrnek vanilkového syrovátkového proteinu

  • 1 hrnek horké vody

  • ½ hrnku ovesných vloček

  • 4 polévkové lžíce rostlinného mléka

  • 1 lžíce sezamových semínek

Postup

Sušené ovoce namočíme do hrnku horké vody, dokud nezměkne. Vyjmeme a necháme krátce oschnout například na rozložené čisté utěrce.

Takto připravené ovoce důkladně rozmixujeme se zbývajícími surovinami kromě sezamových semínek, která následně do hmoty zapracujeme vcelku. Hmotu klademe na pekáč vyložený pečícím papírem. Další pečící papír použijeme na překrytí a pekáč vložíme cca na 30 minut do lednice, dokud hmota neztuhne. Na závěr ostrým nožem rozkrájíme na stejně velké tyčinky.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.