Nízkosacharidová dieta

Nízkosacharidová dieta

Nízkosacharidová dieta, proteinová dieta, LCHF, nebo také ketogenní dieta - to vše je označení pro dietu, jejíž smyslem je omezení sacharidů a naopak zvýšení příjmu tuků a bílkovin. Tato dieta má rychlé výsledky, za týden můžete zhubnout klidně i 5 kilo. Ale pozor, pokud nedodržíte zásady, brzy se objeví nechvalně známý jojo efekt.

Žádné hladovění

Jediné omezení v této dietě je vyřazení sacharidů. Jenže to není tak jednoduché, jak se zdá. Spousta cukru není jen ve sladkých potravinách, je nutné vyřadit i všechny potraviny s vysokým obsahem škrobu - brambory, těstoviny, rýže, pečivo. Na druhou stranu můžete neomezeně konzumovat potraviny obsahující hodně tuků, bílkovin a vlákniny, takže se vám nemůže stát, že byste hladověli. Základními složkami vašeho jídelníčku se stanou maso, luštěniny, vejce a zelenina. Na začátku diety se omezí sacharidy na minimum, denní příjem sacharidů by se měl pohybovat v rozmezí do 50 gramů. Další postup záleží na tom, jak dlouho chcete dietu držet, ideální je 4 – 8 týdnů. Důležité je dietu správně ukončit postupným zařazováním sacharidů do jídelníčku. 

Mezi nejlepší keto diety patří Ketomix, Ketodiet a Chiashake.

Co se stane ve vašem těle?

Jakmile omezíte sacharidy, sníží se hladina inzulínu a to usnadní tělu využít tukové zásoby. Z těla se začne uvolňovat přebytečná voda, takže v prvních dnech budete rychle hubnout jen vodu, to může mít za následek pocit únavy a bolest hlavy.  Tyto negativní účinky odezní, jakmile se tělo adaptuje a po pár dnech je vystřídá rychlý nárůst energie. Spalováním tuků se v těle tvoří ketolátky a organismus se tak dostává do slabé ketózy. Tento stav není pro tělo škodlivý, naopak mu dodává potřebnou energii.

Pro koho je nízkosacharidová dieta vhodná?

Dieta je vhodná prakticky pro každého, ale ne u všech funguje (jako každá dieta). Klíčem k fungování diety je dodržení jejích pravidel. U vrcholových sportovců je oblíbená verze této diety – CKD (cyklická ketogenní dieta), která je ale komplikovanější a je u ní nutná svalová práce. 

Jak ketogenní dieta funguje?

Cílem ketogenních diet je poslat tělo do stavu „ketózy“ použitím velmi přísné nízkosacharidové diety. Tento zastřešující termín může zahrnovat diety, jako je Atkinsova dieta , Dukanova dieta a LCHF (nízkosacharidové, vysokotučné) diety, jako je bantingova dieta, ačkoli poměry tuku, bílkovin a sacharidů a další specifické rysy každé diety se můžou lišit.

Co je ketóza?

Za normálních okolností naše tělo využívá glukózu ze sacharidových potravin pro energii. Při nedostatku glukózy dochází k procesu zvanému ketóza. Jde o stav, kdy tělo jako hlavní zdroj paliva spaluje místo sacharidů tuky. Když nejíme sacharidy, játra rozkládají tukové zásoby, aby produkovala energii. Tato energie je ve formě (a také vytváří) molekul nazývaných „ketony“.

TIP: Podívejte se na produkty.cz/">nejlepší keto produkty.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.