Zabiják jménem cukr

Zabiják jménem cukr

Závislý jsme na něm všichni. Je to pro nás droga. Jsme jako narkomani. Někteří jsou zvyklí jen na pár lžiček do kafe, jiní na sycené nápoje a sladké tyčinky. Odborníci ho nazývají sladkým zabijákem a vědí proč! Cukr je pro nás velmi rychlým palivem, ovšem s tím problémem, že většina z nás ho konzumuje ve velké míře.

Pokud se příjem rovná výdeji, pak to není takové zlo. V případě, že sladkou pochutinou nešetříme, mohou se dostavit nežádoucí účinky. Mezi méně závažné se řadí například zhoršení paměti, deprese a hyperaktivita. Dalším varovným signálem je obezita, cukrovka či onemocnění srdce. Sacharidy ke svému životu prostě potřebujeme, jen je třeba odhalit, které nám prospívají a které ne. Bílý cukr, jakožto jednoduchý sacharid je pro nás nejméně vhodným a měli bychom ho omezovat. Můžeme ho najít v hroznovém cukru, řepkovém cukru, medu, ovoci i mléce. Dále existují složité sacharidy, které tvoří důležitou složku v rostlinných i živočišných buňkách. Objevíme je v luštěninách, bramborách, obilninách, ořechách, semínkách a některé zelenině. Avšak není cukr jako cukr!

Cukr číhá i tam kde bychom ho nečekali. Například ve slaných krekrech i salámech. Naše tělo potřebuje denně přijmout kolem 50 % sacharidů, tím jsou ovšem myšleny ony zmíněné složité sacharidy. Říkáte si: „Já určitě závislý nejsem, pro mě tohle neplatí!“ Někteří vědci tvrdí, že si závislost na cukru vypěstujete snadno. Vyvolává totiž pocit slastné euforie za pomoci tzv. „hormonu štěstí“. A jako správný narkoman pak chceme další a další dávky. Na děti do 5 let má devastující účinky, kvůli působení cukru na neurony v mozku. Závěrem je tedy jasné, že cukr škodí. Snažte se ho alespoň omezit na minimum a sladit například medem.

Pokud vás zajímají podrobné informace, určitě je naleznete ve skvělé knize od Roberta H. Lustiga: Cukr – náš zabiják.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.