Vláknina, pomocník při hubnutí

Vláknina, pomocník při hubnutí

Vláknina je obtížně stravitelná složka potravy, vyvolává pocit nasycení a tak pomáhá při hubnutí. Existují dva typy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Rozpustná vláknina na sebe váže vodu, tím zvětšuje svůj objem a vyvolává tak pocit nasycení. Také reguluje trávení tuků a sacharidů. Vyživuje mikroflóru v trávícím traktu a tak působí jako prebiotikum. Nerozpustná vláknina zvětšuje objem obsahu střev a tak zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. Tím zrychluje trávení a také pomáhá snadnějšímu vyprazdňování.

Doporučená denní dávka vlákniny je 20 až 35 gramů, ale drtivá většina lidí má vlákniny nedostatek. Kromě podpory trávení vláknina pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu, snižuje riziko srdečních onemocnění, některých druhů rakoviny a cukrovky.

Potraviny bohaté na vlákninu:

Sušené ovoce

Sušené fíky, meruňky a švestky obsahují rozpustnou i nerozpustnou vlákninu a ne nadarmo se doporučují při zácpě. Třicet gramů sušených meruněk nebo stejné množství fíků vám dodá přibližně 2,5 gramů vlákniny, šest kusů sušených švestek obsahuje až 8 gramů vlákniny.

Ořechy a semínka

Mandle, ale i další ořechy a semínka jsou dobrým zdrojem vlákniny. Ořechy jsou také bohaté na zdravé tuky a bílkoviny.

Kukuřice

Kukuřice je v současné době jedna z nejpěstovanějších plodin na světě. Kromě vysokého obsahu vlákniny nabízí i jiné minerální látky, jako je fosfor, draslík, hořčík a železo. Díky vysokému obsahu vlákniny si můžete dopřát popcorn jako zdravější alternativu místo brambůrek. 

Luštěniny

Čočka nebo fazole patří k mezi vysoce koncentrované potraviny a tak jsou ideálním zdrojem energie. Čočka obsahuje velké množství bílkovin, sacharidů a vlákniny ale jen velmi malé procento tuků. Fazole jsou bohaté nejen na vlákninu, ale i na bílkoviny a železo. Padesát gramů fazolí obsahuje asi 8 gramů vlákniny.

 

Dobrým zdrojem vlákniny jsou i sportli.cz/kategorie/musli-tycinky-451/">Müsli tyčinky.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.