Základní chyby, které kazí vaše smoothie

Základní chyby, které kazí vaše smoothie

Chutný koktejl často není totéž jako zdravý koktejl a toto tvrzení platí i naopak. Podívejme se na nejzákladnější chyby, které mohou tyto nápoje zkazit. 

Pro mnohé je mléčný koktejl moderním ztělesněním zdravé a vyvážené stravy. Ne náhodou, protože tato forma jídla se perfektně hodí k našemu rychlému životnímu stylu: je připravena rychle, lze ji vzít kamkoli a rychle sníst, dokonce i bez přestávky.

Mnoho lidí si může myslet, že výroba mléčného koktejlu nevyžaduje speciální znalosti, stačí vhodný domácí stroj, do kterého stačí naplnit potřebné ingredience, stisknout tlačítko a nápoj je hotový.

I když je pravda, že chutné mléčné koktejly lze tímto způsobem připravit, pečlivá příprava a správné podmínky jsou nezbytné pro uspokojivý konečný výsledek. Nyní se podívejme na základní chyby, které mohou tyto nápoje snadno zničit.

Špatný mixér

První a nejzákladnější problém, který může v tomto případě nastat, je, že jsme koupili špatný mixér. Mnoho lidí to vůbec nezajímá, i když v této oblasti mohou být mezi dvěma zařízeními obrovské rozdíly.

Hned na začátku se vyplatí rozhodnout, zda chcete smoothie nebo milkshake

První a nejzákladnější otázka ohledně tématu, které je potřeba si ujasnit, je, zda chceme udělat smoothie nebo spíše milkshake.

V mnoha případech jsou oba druhy nápojů zmíněny na stejné stránce, i když se ve skutečnosti jedná o dvě různá občerstvení, ale o to důležitější je, že musíme od začátku vybrat stroj, který splní naše očekávání.

S mixérem dobré smoothie neuděláte a opak je často pravdou. Samozřejmě existují kombinovaná zařízení, která obstojí v obou oblastech, ale obvykle posilují prémiovou kategorii a většina lidí se zdráhá utrácet tolik za jeden domácí spotřebič.

Prvním pravidlem tedy je, že pokud bychom konzumovali jednoduchá smoothie, pak by byl mixér přímo určený k tomuto účelu správným rozhodnutím, a pokud bychom smoothie měli pít, pak potřebujeme smoothie maker.

Jaký je rozdíl mezi smoothie a mléčným koktejlem?

Také stojí za to stručně objasnit rozdíly mezi mléčnými koktejly a smoothies, protože jejich znalost vám výrazně usnadní výběr dobrého stroje.

Přestože jsou oba druhy nápojů založeny na ovoci a zelenině, těžko bychom mezi nimi hledali nějakou jinou paralelu.

Zatímco tyto ingredience se často přidávají do mléka, smetany nebo jogurtu pro smoothies, v případě smoothies je cílem zachovat přirozenost a vlákninu, aby konečný výsledek měl konzistenci pyré, které se snadno konzumuje i pije.

Navíc, zatímco u mléčných koktejlů je důležité pouze to, aby suroviny nabraly dostatečně pyré, u smoothies je důležité, aby se nepoškodila vlákna, aby byl konečný výsledek pitelný a obsahoval živiny.

K dosažení tohoto výsledku je obvykle vyžadována speciální konstrukce a konstrukce nože, proto je důležité cíleně zakoupit jeden nebo druhý typ.

Existují problémy s výkonem mixéru

Uvědomit si možnosti pouze z hlediska typu však vůbec nestačí. Výkon je také důležitým aspektem a lze jej považovat za jeden z nejčastějších zdrojů chyb, pokud jde o nejčastější problémy mixéru.

Výkon je příliš nízký

Většina lidí miluje mixéry, protože vše, co musíte udělat, je nalít ingredience do mísy a počkat, až čepele rozmixují ingredience.

Pokud je však výkon mixéru příliš nízký, může to způsobit vážné problémy s konečným výsledkem. Nápoj zůstává hrudkovitý a hrudkovitý, nebo musíte za přijatelný výsledek stroj minuty provozovat, což je nejen nepříjemné, ale má to i špatný vliv na motor stroje.

Ve světle konkrétních čísel může být 600 W ideální pro smoothie maker, zatímco pro mixéry hledáme modely 1200 W, protože mohou být vhodné například pro drcení ledu.

Nelze opomenout ani počet otáček a rychlostní stupně

Samotný nominální výkon však není vždy dostatečný k vytvoření vhodného konečného výsledku v mixéru. Chcete-li to provést, musíte věnovat pozornost alespoň rychlosti a rychlostním úrovním.

Rychlost je důležitá, protože čím vyšší rychlost, tím lépe stroj dokáže suroviny nastrouhat. Ta mimochodem dokáže vytvořit takový vakuový efekt, že se suroviny znovu a znovu dostanou k nožům, které tak mnohem častěji dozrávají a sekají kousky zeleniny a ovoce.

Mixér bude opravdu dobrý, pokud lopatky dokážou poskytnout alespoň 10 000 otáček za minutu, ale zařízení vhodná pro 15–20 000 otáček za minutu připravují skutečně hedvábné a pastovité smoothie, bez hrudek a kousků.

Samozřejmě není na škodu, pokud lze tento výkon regulovat. K tomu slouží ozubená kola. Na mixéru by měly být alespoň 2-3 nastavení, protože tak můžeme zjistit, kdy a jaké nastavení bude pro každý recept nejlepší. Kromě toho lze taková zařízení použít ve větší míře, protože se kromě mléčných koktejlů hodí k lámání ledu i k výrobě krémových polévek.

Důležité jsou také čepele

I když jsou v provedení lopatek mixérů výrazné přesahy, přesto se u vybraného modelu doporučuje věnovat pozornost materiálu a tvaru lopatek.

Z hlediska využití materiálu se vždy vyhýbáme strojům s plastovými čepelemi. Nože z titanu nebo nerezové oceli se v praxi osvědčují jako opravdu dobré řešení, většinu z nich není třeba brousit vůbec nebo jen zřídka a poradí si s většinou surovin včetně semínek.

Počet lopatek obvykle závisí na modelu, ale nejlepší výsledky lze očekávat od těch typů, které mají čtyři lopatky a nejsou umístěny v jedné rovině, ale s minimálním zakřivením nahoru nebo dolů vůči sobě navzájem.

Kromě adekvátního výkonu a rychlosti tyto konstrukce čepelí zajišťují, že vždy připravíme dostatečně lahodné, krémové a pyré mléčné koktejly a smoothies.

Nedostatečné čištění

Není nic nepříjemnějšího, než když má čerstvě vyrobený milkshake zvláštní pachuť, která nepochází z přísad, ale z nesprávného čištění.

I ten nejlahodnější mléčný koktejl se může pokazit, pokud jste například dříve rozmačkali cibuli v automatu na krémovou polévku, ale přístroj pořádně nevyčistili. Často to není způsobeno lidskou chybou, ale spíše chybou mixéru.

Pokud se takovým situacím chcete vyhnout, měli byste při výběru stroje věnovat pozornost následujícímu.

Mixér je nutné rozebrat

Vzhledem k tomu, že vnitřní součásti často přicházejí do styku s rychle se kazícími potravinami a mléčnými výrobky, je čištění klíčovým hlediskem při výběru mixéru. Jednou z nejdůležitějších funkcí je demontáž.

Je důležité, aby bylo možné nože vyjmout z jejich místa, protože na nich se obvykle ukládá většina nečistot. Prvky, které se obtížně čistí, ale pokud je dokážeme vyjmout zevnitř stroje, lze je mnohem snadněji dezinfikovat a vysušit, což je velmi důležité pro dlouhodobé udržování hygienické čistoty.

Plastová nebo skleněná nádoba

Z hlediska čistitelnosti je důležitým faktorem, zda je džbán mixéru plastový nebo skleněný. Plast se typicky hůře čistí, často se nedá vložit do horké vody ani do myčky a dokonce se poškrábe, což jeho použití značně komplikuje.

Sklo je naproti tomu méně jemné. Zpravidla se dá dát i do myčky na nádobí, nedá se tak snadno poškrábat a nasbírá méně aromat, které mohou mléčným koktejlům dodat pachuť.

Špatné ingredience

Zároveň je třeba si uvědomit, že smoothie může zkazit nejen špatně vybraný nebo špatně vyčištěný stroj, ale také pokud není vyrobeno ze správných surovin. Kromě správné konzistence se dobrý mléčný koktejl skládá ze zdravých a nízkokalorických surovin.

Vzhledem k tomu se vyplatí vybrat si a vyhnout se následujícím ingrediencím nebo je nahradit jinými alternativami, přestože jsou doporučovány v mnoha receptech na smoothie.

Zelenina, kterou nelze mixovat

Zkušení konzumenti mléčných koktejlů dobře vědí, že existuje spousta zeleniny, která se kvůli struktuře vlákniny nedá vůbec rozmixovat. Patří mezi ně například celer, zelený hrášek nebo chřest.

Jsou sice kašovité, ale ve smoothie zanechávají nepříjemně dlouhá těžce stravitelná vlákna, která jen kazí texturu nápoje, proto stojí za zvážení se takovým ingrediencím vyhnout.

Některá syrová zelenina a ovoce nejsou do mixéru vhodné

Mnoho lidí používá praxi vaření nebo vaření ingrediencí před přípravou smoothie. To je zvláště důležité u určitých surovin, protože zelenina a ovoce se nedoporučuje vkládat do mixéru syrové.

Taková je například mrkev, jejíž dužina je tak tvrdá, že ji těžko umírají i ty nejvýkonnější mixéry. Z toho důvodu ji samozřejmě z receptu nevynechávejte, ale předem ji uvařte nebo spařte, aby změkla.

Pouze obyčejný jogurt

Ovocný jogurt je předepsán pro mnoho receptů na smoothie, které většina lidí používá v konzervách z obchodu. To však není nejlepší volba, jelikož tyto jogurty obsahují hodně cukru a aditiv.

To je v příkrém rozporu se zdravým životním stylem, takže pokud potřebujete jogurt do svého smoothie, zvolte přírodní verzi nebo pravé ovocné jogurty zakoupené od výrobce.

Ovocnou šťávu lisuje jen doma

Otázka ovocné šťávy také vyvolává podobný problém jako jogurt. Mnoho smoothies vyžaduje tu či onu ovocnou šťávu, což zní zdravě, ale ve skutečnosti obsahují spoustu zbytečného cukru a přísad.

Z tohoto důvodu, i když mnoho lidí chce jíst zdravěji nebo konzumovat méně kalorií, toho nelze dosáhnout přidáním ovocné šťávy z obchodu, proto je lepší ji nahradit doma lisovanou verzí nebo ovocnou šťávou od malého výrobce, nebo třeba nějaký bylinkový čaj.

Zmrzlina není totéž co mléko

Často se při výrobě mléčných koktejlů stává, že se místo mléka doporučuje zmrzlina, protože jde stále o mléčný výrobek a konečným výsledkem bude smoothie nebo mléčný koktejl. Ale vlastně ani jedno.

I když bude mléčný koktejl chutný, protože se ke zmrzlině přidává obrovské množství cukru a dalších přísad, pokud chceme konzumovat zdravý nápoj, tento přebytek nemusí být nutně šťastný. Mnohem lepší alternativou je odstředěné mléko nebo nějaké rostlinné mléko.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.