5 způsobů, jak kreativně bojovat proti depresím

5 způsobů, jak kreativně bojovat proti depresím

Máte špatnou náladu? Jste nešťastní? Se zlomeným srdcem? Dříve, než se uchýlíte k práškům na spaní či k jiné chemii, zkuste si uvařit třeba meduňkový čaj a pomoci si tvořením. Přijdete na jiné myšlenky a nakonec můžete najít úplně nový koníček, který vás bude naplňovat i poté, co se se svým smutkem vypořádáte. Nejsou to drahé činnosti, které by vám zruinovaly konto, a proto byste je měli alespoň zkusit. 

Pište si deník

Deník není jen záliba pubertálních slečen, které se mu svěřují s platonickými láskami, známkami ze školy a začínají zápisky trojslovím „můj milý deníčku“. Psaní deníku vám může skutečně pomoci utřídit si, co se vám honí hlavou, odreagujete se a je vlastně jen a jen na vás, co si do něj budete psát. Myšlenky? Plány? Smyšlené příběhy? Zkusíte snad básnit? Do deníku můžete psát citáty, které vás zaujmou nebo se jen vypsat ze svého vzteku a smutku. Můžete jej pojmout jako čtenářský, psát si tam úryvky knížek, které vás inspirují a mohou posunout dál.

Vytvořte kreativní deník

Psaní není vaše silná stránka, ale přesto byste rádi deník měli? Nepište! Do deníku můžete lepit motivační obrázky, které si vytisknete z internetu, fotky, články z časopisů, vstupenky, jízdenky… Doplňte stránky vaším textem, vezměte barvičky nebo pastelky a vyřaďte se na papíru podle svých představ. Nemáte nápady? Pořiďte si Destrukční deník od Keri Smith, případně další knihu. Tohle není kniha. Na stránkách těchto knížek jsou úkoly, které musíte splnit – a je jen na vás, jak to pojmete. V nejhorším – internet je plný inspirace.

Zkuste malovat

Nemusíte být umělec, abyste mohli začít malovat. Každý někde začínal. Vytáhněte temperky nebo vodovky a prostě to zkuste. Pro začátek nebudete potřebovat drahé vybavení, stačí pár čtvrtek, barvy a štětce. Pokud vás klasická malba na papír nechytne, nemusíte hned házet flintu do žita. Co zkusit malování podle šablon, třeba na látku? Získáte tak originální kousky. Můžete si zavzpomínat na školní léta a vyrobit třeba razítka z brambor a potisknout si povlaky na polštáře jednoduchými tvary – trojúhelníky, čtverce nebo kolečka budou vypadat pěkně vždy.

Antistresové omalovánky

Omalovánky pro dospělé se letos staly hitem. Pokud neumíte malovat, nebo si příliš nevěříte, tohle by mohla být volba pro vás. V knihkupectvích naleznete sešity těchto omalovánek s nepřeberným množstvím motivů – od přírody přes mandaly až k abstraktním výjevům. Zainvestujte do kvalitnějších pastelek a pak už jen můžete kombinovat barvy tak, aby vytvořily harmonický, vám příjemný výsledek. Omalovánky se dají také stáhnout jako aplikace do smartphone, nebo si pár vyhledejte na internetu a vytiskněte si je na zkoušku, jestli vás vybarvování bude bavit.

Rozmazlujte se

Je to stejné, jako byste měli zlomenou nohu – vaši příbuzní či přátelé by za vámi chodili s květinami a bonboniérami. Proč se ale nerozmazlovat sám? Kupte si květinu. Běžte na masáž. Do wellness centra. Nebo si udělejte lázně doma! Předtím, než si napustíte vanu, si vyrobte vlastní koupelovou sůl z mořské soli, uvolňujících bylinek jako je šalvěj nebo meduňka a pár kapek éterického oleje. Výroba domácí kosmetiky je zábavná a výsledek vašeho snažení bude vaše vlastnoruční přírodní kosmetika, bez zbytečných silikonů a parabenů. Jistě najdete spoustu návodů, existují přímo knihy, které se domácí výrobou kosmetiky zabývají. Vyrobíte si tak nejen sůl, ale třeba i balzám na rty, mýdla nebo dokonce tělový krém.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.