9 tipů pro zrychlení metabolismu

9 tipů pro zrychlení metabolismu


Co je vlastně metabolismus a proč ho zrychlovat? Metabolismus je systém v našem organismu, pomocí kterého zpracováváme živiny. Probíhá neustále, i když jsme v klidu, a ke své činnosti potřebuje energii. Čím rychlejší máme metabolismus, tím víc spotřebuje energie a tím rychleji můžete zhubnout.

Spoustu lidí se vymlouvá, že mají geneticky pomalý metabolismus a proto se jim nepodaří zhubnout. Vědecké výzkumy ale již prokázaly, že existují techniky a postupy, jak metabolismus zrychlit – a to v každém věku.

Pravidelně snídejte

Pokud nesnídáte, váš metabolismus se velmi zpomalí, tělo se totiž přepne do šetřícího režimu. Na snídani jsou nejlepší jednoduché sacharidy v kombinací s trochou bílkovin. Tuto kombinaci vám zajistí například ovesná kaše, jogurty, nebo ovoce, které vám zajistí energii na začátek dne.

Dejte si šálek kávy

Káva a v ní obsažený kofein zrychlují metabolismus. Proto je vhodné zařadit jeden šálek kávy do každého dne. Ale pozor, velké množství kofeinu zatěžuje srdce a navíc se pak cítíte více unavení. Pokud nemáte chuť na kávu, můžete si místo ní připravit chutný cereální nápoj Caro, který je bez kofeinu. Pokud jste odvážní, tak můžete vyzkoušet kávu s rumem.

Pijte zelený čaj

Zelený čaj obsahuje kofein, ale i další užitečné látky zrychlující metabolismus. Tammy Lakatos Shanes, autor knihy Oheň vašeho metabolismu uvádí: „3 až 5 šálků zeleného čaje denně může snížit tělesnou hmotnost až o 4 %“ Zelený čaj obsahuje sloučeninu zvanou ECGC, která podporuje spalování tuků.

Rybí tuk

Omega-3 mastné kyseliny, které jsou v rybím tuku obsažené ve velké míře, zvyšují aktivitu enzymů v procesu spalování tuků. Nemusíte jíst spousty ryb, stačí, když si každý den vezmete jednu kapsli rybího tuku.

Vyhněte se stresu

Při stresovém zatížení se ve vašem těle zvyšuje hladina hormonu kortizolu. To má za následek úbytek svalové hmoty, zpomalení metabolismu a nárůst tukové tkáně. Lidé ve velkém stresu sice hubnou, ale z 90% na svalové hmotě. Snažte se proto vyhýbat stresu, relaxujte, nebo meditujte.

Smějte se

Smích má blahodárné účinky na organismus a také zvyšuje metabolismus. Tak se nestresujte a smějte se.

Cvičte

Posilováním zrychlíte spalování tuků. Svaly jsou těžší než tuk a tak potřebují více energie. Cvičením můžete zabránit zpomalení metabolismu, které přichází s věkem. Nemusíte každý den dřít dvě hodiny v posilovně, stačí, když si doma zacvičíte 30 minut alespoň 2x týdně ( můžete vyzkoušet hubnutí na rotopedu). Váš metabolismus pak bude nastartovaný na celý týden.

Jezte syrová jídla

Syrovým jídlem nemám na mysli maso, nebo vejce, ale zeleninu, ovoce a ořechy. Syrové potraviny obsahují spoustu užitečných enzymů, které se ale při zahřátí ničí. Proto je vhodné zařazovat co nejvíce syrového ovoce a zeleniny do vašeho jídelníčku. Jezte bio potraviny bez pesticidů a postřiků, které zatěžují váš organismus a zpomalují tak metabolismus.

Jezte málo ale často

Právě jídlo udrží váš metabolismus neustále v chodu. To neznamená, že se máte celý den cpát k prasknutí. Trik je v malých porcích, celý den můžete zobat třeba oříšky, nebo kousky zeleniny.


Petra Dvořáčková

Petra Dvořáčková

Petra je autorkou magazínu o hubnutí, který se zaměřuje na pomoc lidem, aby dosáhli jejich cílů osobního rozvoje. Vystudovala psychologii na střední škole a bakalářskou obor hubnutí na univerzitě. Na své cestě učení se hubnutím se stala certifikovanou trenérkou a poradcem. Jako žena, která nikdy neměla velký zájem o sportovní aktivity, musela Petra bojovat, aby mohla dosáhnout svých vlastních cílů kulturistiky. Petra se učí o hubnutí, stále diskutuje o nejlepších strategiích a také provází druhé lidi, které jsou na cestě za snížením hmotnosti a objektivní propagací zdravého životního stylu. Trpělivost a pevnost jsou její nejúspěšnější vynálezy, což ji přivedlo k tomu, aby pomáhala druhým zhubnout. Publikuje rovněž příspěvky na naší Facebook stránce.